Du behöver
- 8 fileade strömmingar eller små sillar
- Till varje filé beräknas:
- 1/2 krm salt
- 1/4-1/2 tsk senap (gärna dijon)
- 1/2 msk klippt dill
- 1/2 krm vitpeppar
- grovt rågmjöl
- Till stekning:
- smör
- Lag:
- 2 msk ättiksprit (12 %)
- 4 msk strösocker
- 1 dl vatten
- 1 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 1 liten röd lök i ringar
- Till dekoration:
- röda lökringar, kapris
Gör så här
1
Lägg ut filéerna. Salta och krydda dem med senap, dill och vitpeppar. Vik dem dubbla och doppa dem i rågmjöl. Stek dem i smör och låt dem eventuellt kallna.
2
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp. Häll den heta lagen över strömmingarna. Servera rätten ljummen dekorerad med lök och kapris.
Ett recept från “Søstrene Olsens” krögarpar Thorleif och Minne Aagaard. Vetefralla i form passar bra till.