Du behöver
- 1 msk smör
- ca 650 g stora smakrika äpplen
- saften av 1/2 citron
- 2 tsk strösocker
- 1/2 dl sesamfrön
- 100 g smör
- 3 1/3 dl (200 g) vetemjöl
- 1/2 tsk salt
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in en pajform eller annan ugnsform med 1 msk smör, smöra formen när fettet smält.
2
Skala, ta ur och tunnskiva äpplena. Lägg skivorna i formen, droppa på citron och strössla med socker och sesamfrön. Ställ i ugnen 15 minuter.
3
Smält 100 g smör, rör i mjöl och salt. Lägg den varma degen på ett stort stycke plastfolie och platta till degen så att den passar till ugnsformen.
4
Ta äpplena ur ugnen, rör om och lägg degen över (utan plast!). Grädda ytterligare cirka 20 minuter, tills deglocket fått lite färg.
5
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.
Maybrit Jeppsson äppelkaka är en av finalisterna i Icakurirens äppelkaketävling.