Du behöver

  • 1 msk smör
  • ca 650 g stora smakrika äpplen
  • saften av 1/2 citron
  • 2 tsk strösocker
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 100 g smör
  • 3 1/3 dl (200 g) vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in en pajform eller annan ugnsform med 1 msk smör, smöra formen när fettet smält.

2
Skala, ta ur och tunnskiva äpplena. Lägg skivorna i formen, droppa på citron och strössla med socker och sesamfrön. Ställ i ugnen 15 minuter.

3
Smält 100 g smör, rör i mjöl och salt. Lägg den varma degen på ett stort stycke plastfolie och platta till degen så att den passar till ugnsformen.

4
Ta äpplena ur ugnen, rör om och lägg degen över (utan plast!). Grädda ytterligare cirka 20 minuter, tills deglocket fått lite färg.

5
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.


Kommentar:
Maybrit Jeppsson äppelkaka är en av finalisterna i Icakurirens äppelkaketävling.