Du behöver

  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk 37 grader
  • 0.5 dl solrosolja
  • 1 dl baksirap ljus med malt
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kanel malen
  • 1 dl vetegroddar
  • 2 dl rågsikt
  • 1 msk bakpulver
  • vetemjöl ca 13 dl
  • 1 dl lingon frysta
  • 1 dl valnötskärnor grovt hackade

Gör så här

1
Smula jästen i degbunke, lös den i ljum mjölk. Blanda i olja, sirap, salt, kanel, groddar, rågsikt blandat med bakpulver samt det mesta av vetemjölet. Arbeta degen ordentligt. När den släpper bunken får den jäsa 45 minuter under duk.

2
Knåda degen blank med resterande vetemjöl. Dela den i två bitar och kavla varje bit centimetertjock, lika lång som en 1 1/2-liters brödform. Strö lingon och nöthack på degytan och rulla ihop den fast. Lägg i smorda vetemjölade 2-liters brödformar och låt jäsa under duk till dubbel storlek.

3
Grädda i 225 graders ugnsvärme på galler på botten av ugnen cirka 30 minuter. När bröden släpper formen tas de ur och får ta färg några minuter direkt på gallret. Låt svalna inlindade i bakdukar.


Kommentar:
Pålägg göre sig icke besvär, en klick smör är fullt tillräckligt.
Lingonbrödet är lika gott rostat som färskt. Tips: Skiva den ena leven (limpan) och lägg i platspåse i frysen, färdig för brödrosten.