Du behöver

  • färskt vitkålshuvud (ca 1 kg)
  • smör
  • 1 msk soja
  • vatten ca 1 dl
  • 500 g blandfärs eller fläskfärs
  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 krm kryddpeppar malen
  • 1 tsk timjan
  • öl (33 cl)

Gör så här

Skär bort stocken i kålhuvudet och skär kålen i små bitar. Bryn dem i omgångar och lägg över i en gryta. Rör ner sojan. Låt kålen småsteka under lock i cirka 5 minuter. Späd med vatten. Blanda färsen med mjölk, salt, kryddpeppar och timjan. Varva kål och färs i en ugnssäker form. Låt det översta lagret vara kål. Häll på ölen. Grädda rätten cirka 1 timme i 200 graders ugnsvärme. Lägg över aluminiumfolie om kålpuddingen får för mycket färg. Späd gärna med buljong om för mycket vätska kokar bort.