Du behöver

  • 2-3 ark färdig fillodeg
    olivolja
    2 msk smör
    4 msk vetemjöl
    2 1/2 dl (grädd)mjölk
    100 g riven/mosad färsk getost
    med stark smak
    2 tsk maizena
    4 ägg
    Ingefärslingon (4-6 port.):
    2 dl rårörda lingon
    ca 1 msk nyriven, färsk ingefärsrot

Gör så här

1
Dela filloarken i fyrkanter och fodra in oljade portionssuffléformar med var sin fyrkant, låt hörnen sticka upp.

2
Pensla allt som syns av fillodegen med olja. Smält smöret i kastrull, rör i mjölet och späd med mjölk och/eller grädde. Koka upp under omrörning och låt sjuda under lock 3 minuter. Blanda i osten. Rör ut maizenan i en skvätt kallt vatten och blanda ner redningen i smeten, dra kastrullen från plattan.

3
Skilj äggen, rör ner en äggula i taget i svalnad smet. Vispa äggvitorna med fettfria redskap till riktigt hårt skum, vänd hastigt ner det i smeten och fördela den i filloformarna. I detta skick kan suffléämnena vänta någon timme på gräddning.

4
Grädda cirka 20 minuter strax ovanför mitten i 175-gradig ugn. Öppna inte ugnsluckan de första 15 minuterna.

5
Servera suffléerna, hastigt upplyfta ur formarna, omedelbart med ingefärslingon till.

6
Ingefärslingon: Smaksätt lingonen med ingefäran. Klart.