Du behöver

  • 4 skivor, ca 800 g, fläskkarré (ca 600 g utan ben)
  • 4 schalottenlökar
  • 1 liten burk ansjovisfiléer (à 55 g)
  • 1 msk smör
  • 1/2-1 tsk salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk färsk basilika eller 1 msk fryst
  • Att äta till:
  • små kokta potatisar
  • kokt haricots verts som skakats i lite smör
  • rostade mandelspån
  • cocktailtomater

Gör så här

1
Skär bort eventuella ben. Gör ett snitt i varje karréskiva, som inte bör vara alltför fet.

2
Hacka löken. Låt ansjovisen rinna av och hacka den. Stek eller mikra löken och blanda den med ansjovisen. Fyll karréskivorna med blandningen. Stäng med tandpetare och stek skivorna i smör cirka 5 minuter på varje sida. Bryn först i ganska varm panna och sänk sedan värmen. Krydda med salt (tänk på att ansjovisen ger sälta) och peppar.

3
Ta upp skivorna. Blanda i grädde och basilika i pannan och låt koka ihop något. Slå skyn över karréskivorna vid serveringen. Garnera gärna med en kvist basilika.

4
Gott till är små kokta potatisar samt kokta haricots verts som skakats i lite smör. 1 festligare blir det med rostade mandelspån på bönorna och små tomater till.


Kommentar:
Med den här rätten vann Lillemor Assarsson i Hörnefors pris i Icakurirens tävling “Den godaste karrén”.