Du behöver

  • 6 dl blomkål riven
  • 6 dl gräddfil eller filmjölk
  • 0.5 dl purjolök hackad
  • 0.5 tsk örtsalt
  • 2 msk gelatinpulver

Gör så här

1
Blanda allt utom gelatin. Smält gelatinet enligt anvisning på förpackningen och rör ner det upplösta gelatinet i blomkålsblandningen.

2
Häll smeten i en oljad form (1 1/2 liter). Låt formen stå kallt tills moussen stelnat, cirka 1 timme. Doppa formen ett ögonblick i varmt vatten och stjälp upp moussen på ett serveringsfat. Lägg små melonklyftor runt om och på moussen. Servera gärna rökt skinka och vitt brytbröd till.


Kommentar:
För att göra rödbetsmousse, byt ut blomkål mot 8 dl färska, kokta och rivna rödbetor. Följ i övrigt receptet på blomkålsmousse. Blandad med 1/2-1 dl blötlagda, hackade katrinplommon, passar rödbetsmoussen perfekt på julbordet.
Ett recept från Ottsjökocken Lars-Göran Larsson.
Välj bröd som passar vid eventuell allergi.