Du behöver

  • 1 kg strömming eller 600 g färdigrensad
  • 1 tsk salt

Panering:

1/2-1 dl ströbröd
1 tsk salt
smör eller margarin till stekning

Till ättiksinläggning:

Lag:

2.5 dl vatten
4 msk ättiksprit
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 st rödlök stor
dill rikligt med
8 st vitpepparkorn

Gör så här

1
Rensa och bena ur hel strömming. Skölj och låt rensad strömming rinna av. Lägg ut fiskarna med skinnsidan ner och strö över salt. Para ihop dem två och två till flundror. Vänd dem i saltat (siktat) ströbröd och stek till fin färg.

2
Blanda allt till lagen och rör tills sockret löst sig – eller koka upp den.

3
Skala och skiva löken. Varva den nystekta strömmingen med lökringar, dill och grovt stötta pepparkorn i en form. Häll över den kalla lagen – eller häll kokt, varm lag över kall strömming.

4
Servera ättikströmmingen kall med nykokt potatis, sallat och tomater.