Ovanligt med bröstcancer hos män
• Färre än 100 svenska män per år får bröstcancer. Det kan drabba även unga män, men flertalet är över 60 år. Män som är mutationsbärare av bröstcancergenen BRC2 löper ökad risk.
• Det behövs alltid ett visst mått av kvinnligt hormon för att trigga i gång bröstcancer. All cancer är inte kartlagd men en riskfaktor som ökar östrogenutsöndringen är överkonsumtion av alkohol.
Andra kända samband är bröstutvecklande faktorer som övervikt och bruk av anabola steroider.
• Misstänker du att du har bröstcancer, kontakta läkare

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Foto: Anna-Lena Lundqvist
– Det kändes helt osannolikt. Jag hade ju inte ens en aning om att män kan få bröstcancer, säger Lennart Lundgren.
Därför ringde ingen varningsklocka när han midsommaren 2006 av en slump la märke till en ärtstor knöl, strax under vänster bröstvårta.
Eftersom han var övertygad om att det handlade om en fettknuta väntade han med att låta undersöka den tills han skulle på sin redan inbokade hälsokontroll i augusti.
– Den var helt oöm. Jag kände mig fullt frisk tills jag fick beskedet.
Det kom bara dagar efter att hans sambo konstaterades ha cancer. I slutet av augusti upptäckte hon, lika slumpmässigt som han, en valnötsstor knöl i ett av sina bröst.
Den 11 september kom hennes provsvar och drygt två veckor senare opererades hela bröstet bort. Bara två dagar efter Lennarts egen operation opererades hon igen, i lymfkörteln.
Lennart hade större tur. Hans tumör upptäcktes i så pass god tid att det räckte med en operation.
Han slapp påfrestande behandlingar med cellgifter och strålning, och med undantag för det rejält smärtsamma cytologprovet kom han lindrigt undan sin bröstcancer rent fysiskt. Lennart Lundgrens kollaps var mental.
– Energin tog slut, säger han och beskriver den efterföljande tiden som fylld av oro, rädsla och ångest.
Den tuffe säljaren – van sedan tonåren att ta hand om sig själv och driven i att ta kommandot, argumentera och agera rationellt – försvann helt.
– Världen stannade. Jag fick en blockering – det var en fullständig chock. Jag blev psykiskt skör och väldigt deprimerad.
Dessutom blev aggressivitet ett redskap i kampen mot cancern, för både Lennart och hans sambo.
– Man blir förbannad på allt. Och två cancersjuka samtidigt – det är ingen höjdare. Vi orkade inte stötta varandra, och gled i stället isär.
Lennart Lundgren berättar att han kände sig ensam i sin sjukdom och inte ville belasta sina vänner. Sannolikt på grund av att endast ett fåtal vågade höra av sig.
– Hör av dig – samtalen är väldigt värdefulla, säger han och uppmanar andra att vara mer ihärdiga i sina kontakter med sjuka.
Professionell hjälp i form av kognitiv terapi blev den mentala stöttepelaren för honom, och nu, ett och ett halvt år efter operationen, ser han ljust på tillvaron igen. Kanske dessutom ljusare än någonsin.
Med lite distans tycker Lennart Lundgren att livet har blivit rikare efter krisen.
Han har ingen gudstro men talar ändå om styrkan i att bestämma sig för att säga nej till vaktmästaren som stod där och skramlade med nycklarna till pärleporten.
– Nu oroar jag mig inte längre. Innan bröstcancern hade jag alltid en rädsla för morgondagen och tänkte på budget, provision och omkostnader.
Nu har jag värderat om saker, och pengar är inte längre viktigt.
Han beskriver sig också som mer ödmjuk och mindre hård i sina krav på både sig själv och andra.
– Innan jag blev långtidssjukskriven tyckte jag att det var löjligt med arbetsträning. Nu förstår jag hur viktigt det är.
Angeläget är också att tala öppet om att även män kan få bröstcancer. Många av hans medbröder upplever det som genant att få en sjukdom som så intimt förknippas med kvinnor.
– Det tycker inte jag. Man är som man är, säger han.
Det dröjer ännu några år innan han är helt friskförklarad. Till dess måste han leva med bromsmediciner och kontroller.
– Jag ska på mammografi, säger han och tycker själv att det låter lite komiskt.
Men humorn är en bra följeslagare, och ibland använder han den också för att bemöta nyfikna blickar.
– Det har hänt att jag sagt att ärret beror på att jag har donerat mitt hjärta till kinesiska organhandlare, säger han och ler.
Sök vård om du upptäcker knölar
Medvetenheten om att även män kan få bröstcancer är låg, och få drabbade vill berätta om vad som hänt dem.
– Många upplever det som psykologiskt svårt att få en kvinnosjukdom, säger Elisabet Lidbrink, överläkare vid bröstmottagningen på Radiumhemmet i Stockholm.
Också de medicinska tillstånden kan bli allvarligare.
Eftersom informationen nästan helt riktas mot kvinnor tänker inte män på att de kan ha bröstcancer och ofta har deras tumörer hunnit växa i storlek innan de behandlas.
– Det ger en sämre prognos, säger Elisabet Lidbrink. Risken för komplikationer i form av metastaser, i lungor,
lever och skelett ökar.
Operationerna kan bli mer omfattande och inte sällan krävs också strålbehandling.Det finns inga specifika studier av män med bröstcancer och män kallas inte på rutinkontroll.
– Men jag hoppas att män som får konstiga knölar söker sjukvård. Undersökningen går till på samma sätt som för kvinnor, med mammografi och punktion av den misstänkta tumören.
– Det brukar gå utmärkt. Är de sjuka får de sedan samma behandlingar som kvinnor, säger Elisabet Lidbrink.
Av: Eva Ahlstrand Berkland