Fakta GI
GI står för Glykemiskt Index och är ett mått på hur mycket blodsockret höjs efter en måltid.
Ju mer ett livsmedel höjer blodsockret, desto högre GI-värde.
Ett lågt GI ger en lång mättnadskänsla
GI-metoden är ett bra sätt att gå ner i vikt, men det är inte säkert att den passar alla.
– Det höga proteininnehållet kan vara jobbigt för en del, säger dietisten Viveca Annell.
Att byta morgonens limpmackor mot ägg och makrill kan vara en stor omställning – inte bara för inköpslistan.
– Vissa får huvudvärk eller blir väldigt trötta och en del orkar inte träna som de brukar, säger Viveca Annell.
Andra märker inga negativa effekter alls, utan känner bara att kläderna plötsligt sitter lösare än vanligt. För det går snabbt i början när man drar ner på kolhydraterna.
– Det kan vara otroligt sporrande att få en sådan kickstart som GI-metoden ger. Man tappar snabbt kilon och det stimulerar till en fortsättning. Så passar metoden är den bra, säger Viveca Annell.
Men hon tycker att man ska komma ihåg att man kan gå ner i vikt utan att dra ner drastiskt på kolhydraterna. Det viktigaste är att minska energiintaget. Däremot ser hon ingen anledning att oroa sig för det minskade intaget av kolhydrater under en period.
– Inom de mest extrema varianterna av GI-metoder får man inte ens äta frukt och det är såklart inte bra. Utesluter men kolhydrater helt under en längre tid, kanske flera år, får man inte i sig tillräckligt med näring. Men under en kortare period är det ingen som helst fara, säger hon.
Av: Stina Ivansson