Det blev som väntat. Skrik och panik i det amerikanska valet. Men hur skulle allt ha sett ut om händelsernas ström tagit en annan vändning, långt tidigare? Kontrafaktisk historieskrivning, alltså vilda spekulationer kring en alternativ utveckling, kan vara spännande. Som till exempel det här:

I slutet av 1800-talet utvandrade var för sig två fattiga svenskar från Östergötland till det förlovade landet Amerika. Där borta på andra sidan Atlanten hittade Clara Andersson och August Sandberg varandra och fick sju barn. Sonen Carl Sandburg blev en världsberömd poet, musiker, författare och humanist. Han kämpade för mänskliga rättigheter, mot dödsstraff och krig. 1940 lanserades Carl som presidentkandidat av ett antal inflytelserika amerikaner. Han drog sig dock ur kampen för att istället stötta Franklin D Roosevelt. Carl fick i alla fall senare medalj av Lyndon B Johnson.

Tänk om Carl blivit president, hur hade USA sett ut idag? Han hade nog tagit fram gitarren och dragit en låt istället för den verbala revolvern. Och USA hade kanske på sikt blivit ett lugnare land. Men finns det någon mening med det som sker, eller är allt bara slumpartade händelser? Den saken går att grubbla på tills man tuppar av. Men vårt behov av att hitta en mening med allt är likafullt omättligt.

Det kan vara skönt att vila i tron på en högre makt som styr. Men blotta tanken kan också vara provocerande. Nu har Gud plötsligt blivit ett hett samtalsämne. Filosofer, psykologer, religionshistoriker och vi vanliga vardagsgrubblare pratar plötsligt om behovet av andlighet. Tidsandan kanske kräver det. Skrik och panik i politiken sprider en oro som behöver sin motvikt. Den behöver inte nödvändigtvis vara religiös, men i alla fall ha ett visst existentiellt djup. Är du en som funderar så läs vår nya serie Tro eller tvivel i veckans tidning.

Sist men inte minst: Tack till er alla fantastiska läsare med ert stora engagemang! Efter Icakuriren nummer 45 har vi fått mängder av synpunkter på tv:s tablå. Snart kommer en uppföljande artikel. Den här veckan börjar vi visa den hantverksskatt av vackra bonader som ni delat med er av. Ni hjälper oss att göra en levande och läsvärd tidning, fortsätt med det.

Chefredaktör Åsa Holmström: