Helena Rönnberg
Helena Rönnberg

“Jo, förresten, jag kanske borde ha sagt att en av spisplattorna kan lägga av ibland, om man använder ugnen samtidigt.”
Jaha. Bläcket på kontraktet höll precis på att torka, så vad skulle jag egentligen göra med den information jag just fått av förra lägenhetsinnehavaren? Visst vet jag att undersökningsplikten ligger hos köparen. Men inte hade jag provat alla plattor på spisen, och definitivt inte tillsammans med ugnen.

Lite irriterande var det att hon inte hade nämnt något tidigare, men kanske inte på samma nivå som den gången jag och min bror åkte många mil för en visning av ett fritidshus. När vi kom fram välkomnade mäklaren oss med ett brett leende och informationen “Jo, det jag inte nämnde för er i telefon var att taket behöver läggas om, det är fuktskadat efter en brand.”. Sedan fortsatte han prata om att bjälklaget kunde vara påverkat, och även elen i huset. Jag slutade lyssna efter den första meningen, eftersom vi specifikt var ute efter ett hus som inte krävde stora renoveringsinsatser innan det överhuvudtaget blev beboeligt.
Jämfört med ett takbyte och dragning av ny el kändes ju en strulande spisplatta som en barnlek.

Men den där plattan visade sig vara en ordentlig vardagsirritation. Titt som tätt la den av, och för att få i gång den igen var man tvungen att åla ner på golvet och dra ur sladden till hela spisen. Men det var egentligen inte det värsta, visade det sig.
En gång när jag kom in i köket glödde till min förvåning plattan ilsket röd, trots att jag var säker på att jag stängt av spisen tidigare. Och då insåg vi att plattan först verkade stängas av, men att den en stund senare kunde börja glöda igen. Det var rena turen att det inte hänt när någon grytlapp låg där som kunde fattat eld.
Ni som liksom jag letat ny spis vet att det finns mycket att välja mellan. I det här numret av Icakuriren ger matlagningsproffsen sina bästa råd om val av spis. För en spis vill man kunna lita på och leva med i nöd och lust i många år.