Albin Lee Meldau tog sig ur missbruket: ”Det är en sinnessjukdom”

Fyra år av nykterhet. Men artisten Albin Lee Meldau vill inte alls vara en förebild. ”Jag är bara en sångare som lyckats komma ur en negativ spiral. Hur det hände har jag ingen aning om. Att det hände är jag jävligt glad för”, säger han.

2018 kallades han av tidningarna för ”en nödlösning” eller ”utfyllnad”. Innan programmet. Men efter sändningen av TV4:s ”Så mycket bättre” så var det en stjärna som lyste starkare än alla andra, mer kända, deltagare: Albin Lee Meldau. Med sin enorma, men samtidigt innerliga röst, golvade han såväl andra sångare som tv-tittare. Musikern Louise Hoffsten, som medverkade i programmet samtidigt, kallade honom ”det bästa musikaliska” hon hört i sitt liv.

Under hösten 2022 har han varit tillbaka i programmet och bland annat gjort succé med  sin ”Mamma”, en tolkning av Maja Francis ”Mama”.

Men det är en helt annan Albin Lee som är med och sjunger nu. Rent visuellt så har håret vuxit och glasögonen slängts, det lite Harry Potter-liknande utseendet är borta och har ersatts av en mer mogen mans.

Förändringen beror inte bara på att Albin Lee Meldau idag anländer som en VIP till inspelningen.

Albin Lee Meldau blev missbrukare som 13-åring

Han är på sätt och vis en helt annan person. En frisk person. 2018 var han missbrukare. 2022 är han ren. ”Firar fyra år av nykterhet”, kunde man läsa på hans instagram i november. 

– Och det är något jag är så glad och innerligt tacksam över, säger han.

För efter det stora genombrottet i TV4 åkte Albin Lee Meldau nästan rakt in på ett behandlingshem för att rehabilitera sig.  

Efteråt har han berättat att han inte ”var nykter en sekund” under inspelningen 2018.

– Jo, men så var det, säger han idag. Jag hade inte varit nykter många minuter sedan jag var 13 år, kanske bara när jag sov. Det är så det är att vara narkoman.

Det här är Albin Lee Meldau

Ålder: 35 år.

Familj: Mamma, pappa och tre bröder.

Bor: I Majorna i Göteborg.

Läser: Det är fotbolls-VM, har inte tid, men för övrigt gärna någon konstig fakta- eller historiebok.

Tittar på: Fotbolls-VM. Hejar annars på göteborgslaget Öis och engelska Arsenal.

Intressen: Gillar mat och att resa. Det är de ämnen jag gillade i skolan som jag hållit kvar vid… Idrott, hemkunskap, musik och geografi.

Aktuell: Har under hösten varit med i “Så mycket bättre” och sjungit i “På spåret”. Släpper ny platta i år och spelar på Avicii Arena 25 mars tillsammans med en stor symfoniorkester.

Att hans historia som missbrukare skulle komma ut var ingenting han hade planerat.

– Nej, jag valde inte att ta bladet från munnen själv, men ryktena hade börjat gå. Om jag fått göra om det hade jag inte velat bli offentlig med det.

 För han vill såklart inte att Albin Lee Meldaus musik ska fastna i berättelsen om hans hasch- och spritmissbruk. Att bli någon sorts ambassadör för att det går att ta sig ur ett beroende värjer han sig emot.

– Nej, nej, absolut inte, säger han. Jag är ingen förebild. Tvärtom. Det kan skita sig för mig imorgon. Det sätter också en sorts press på mig som jag inte vill ha.

Ser missbruket som en sjukdom

Albin Lee Meldau kallar sitt missbruk för en sjukdom.

– Ja, det är en sinnessjukdom, för det är relaterat till psyket. En missbrukare missbrukar inte för att vara elak, utan för att han inte har något val.

– Det finns inga garantier. Du lever en dag i taget, jag kan lika gärna bara falla ihop och gå ut igen om jag inte sköter mig. 

För en utomstående kan det verka konstigt att TV4 lät honom medverka, men enligt Albin höll han hela stilen utåt.

– Ingen skugga över produktionen. Det var mitt ansvar. Du kunde sätta en sån som mig på Svalbard en vinter, jag hade snart hittat en inuit att festa till det med. 

Vad som blev hans vändning eller räddning, är både personligt och förstås komplicerat. Att säga att det var musiken är för enkelt, menar han. 

– Vad är det som gör att en människa får en dödsdom och sedan tillfrisknar igen? Är det en högre makt inblandad? Jag kan bara säga att jag är tacksam för nåden att vara nykter.

Det enda han inte vill idag är att få en massa beröm för ”hur duktig han är”.

– Jag är inget helgon. Sätt mig inte på piedestal. Jag är bara en sångare som lyckats komma ur en negativ spiral. Hur det hände har jag ingen aning om. Att det hände är jag jävligt glad för! 

Gatumusikant under fem år

Musiken har han från barndomen. Mamma Annika Blennerhed är sångerska, engelske pappan Max Meldau är inte bara pappa utan också producent och låtskrivarpartner.

– Musik var alltid kul som barn, så länge jag fick göra vad jag ville. Men jag var väldig odisciplinerad. Föräldrarna mutade mig med att jag fick spela fotboll om jag övade.

– Jag skolkade en del, för drömmen var givetvis att bli fotbollsproffs.

Idag är han glad att fick lära sig hantverket ordentligt. Det hade han inte minst nytta av under åren som gatumusikant i 20-årsåldern. Mellan 23 och 27 reste han runt i Europa, i Hamburg, Berlin, danska Christiania och man förstår att det kanske inte var de bästa ställena för en person som var beroende av droger.

– Men att vara gatumusiker har hjälpt mig att att vara tydlig med min grej. Det spelar ingen roll om jag spelar i Globen eller i ett vindpinat gathörn. Det är alltid hantverket som är grunden, säger han och fortsätter:

– Det är något som många yngre missar, de tror att det handlar om vem du känner eller hur mycket du syns. Det går kanske en kort stund, men bara hantverket kan ta dig vidare.

 Nu håller han på med sin första engelskspråkiga platta på flera år. Förhoppningsvis kommer den 2023.

– Jag har ju hållit på med plattan sedan pandemin. Men i USA är allt en så mycket större apparat, så man får ju bli glad om den blir släppt.

Albin Lee Meldau fyller Avicii Arena

Men mest ser han kanske fram emot spelningen i Avicii Arena i mars 2023. Hans välkända musik får då en helt ny inramning. En av Sveriges främsta tonsättare Benjamin Staern har gjort orkesterversioner av hans låtar. Tillsammans med Gränslandets symfoniorkester och en 60-mannakör blir det en stark musikalisk upplevelse.

– Den enda i sitt slag, ­säger han.

I rockmyten ingår ju ofta droger som ett sätt att bli mer skapande. Men att kreativitet skulle hänga ihop med droger är nog det största tankefel som finns, menar Albin.

– Jag trodde kanske det, men vad visste jag? Det är ju galet att tro att någonting kan bli bättre genom att vara helt väck.

– Det är ju verkligen en sinnessjukdom att leva sitt liv efter vad som är kul. Det blir ju inte heller speciellt kul, om man bara jagar kul.

Från Cornelis till Beppe

Så kanske är det en lite tråkigare Albin Lee Meldau idag?

– Det är klart att ingen tycker det är svinkul att storhandla och tvätta. Men det är ju en nödvändighet för att livet ska fungera. Och jag kan säga att den tråkigaste dagen jag har idag, är bättre än den bästa jag hade förut!

– Om jag förr var en hetsig Cornelis Vreeswijk så är jag idag en jävligt mysig Beppe Wolgers.