Världens ögon har i vår riktats mot delstaten Alabama i USA där landets striktaste abortlag har skrivits under. Alabama har röstat igenom en lag som förbjuder abort även vid våldtäkt och incest. Läkare som utför abort riskerar upp till 99 års fängelse. Samtliga 25 delstatssenatorer som röstade för lagen är män. Lagen har mötts av starka protester både i USA och världen över.

Dessutom har Donald Trump genom sin Global Gag Rule strypt allt internationellt stöd till organisationer som genomför eller ens talar om abortfrågan. Men det är inte bara i USA som abortfrågan har varit på agendan.

Sätts i fängelse

I flera centralamerikanska länder har totalförbud mot abort införts under de senaste tjugo åren. Kvinnor som gör abort sätts i fängelse – även de som har blivit gravida genom våldtäkt, incest eller bara råkar ut för ett vanligt missfall. Också här i Europa finns det länder med restriktiv abortlagstiftning. På Malta råder totalförbud mot abort, även om kvinnans liv är i fara. I mikrostaten Andorra är abort totalförbjudet. San Marino och Liechtenstein har också hårda abortlagar.

– Polen, vårt grannland, har också en av de mest restriktiva abortlagarna. Nu reser kvinnor från Polen till Sverige för en säker abort, liksom svenska kvinnor reste till Polen på 1960- och 1970-talen, säger Ingrid Frisk, barnmorska och sexualpolitiskt sakkunnig vid Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Hon menar att aborträtten är under attack.

– Ja, det får man nog säga. I den starka värdekonservativa, nationalistiska rörelse som sveper över världen så ingår det att begränsa kvinnors fri- och rättigheter. Och USA är ledande i den rörelsen. Där finns mycket pengar att satsa på abortförbud.

Positiv utveckling i Europa

Samtidigt händer det mycket positivt också, påpekar hon.

– I stora delar av Europa råder trots allt fri abort, och förra året ändrade också strikta Irland sin grundlag. Tidigare jämställdes fostret med kvinnan, vilket fick förödande konsekvenser för de irländska kvinnorna. De tvingades till Storbritannien för att göra abort, vilket är en stor dubbelmoral. Ett utvecklat land bör själv kunna hantera sin hälso- och sjukvård. Och abort ska ses som basal hälso- och sjukvård för kvinnan.

Aborträtten är en förutsättning för ett hållbart och jämställt samhälle. I ett jämställt samhälle ska alla ha rätten att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion, menar Ingrid Frisk.

– Har man begåvats med en livmoder så ska man också ha rätten att besluta om man vill fullfölja en graviditet eller inte. Bara kvinnan själv vet om det finns förutsättningar att ta hand om barnet. Varannan kvinna i Sverige kommer att göra en eller flera aborter i sitt liv. Det är alltså helt vanliga kvinnor, som du och jag, som gör abort.

Mörkertalet över hur många kvinnor som dör av osäkra aborter är stort.

– Det är viktigt att framhålla att det inte görs färre aborter i länder där abort är olagligt – de sker ändå, men på livsfarliga sätt som dessutom gör kvinnor och personal till förbrytare.

Kvinnorna tvingas söka vård “någon annanstans”. De med resurser beger sig till ett land eller en delstat där det finns säkra abortkliniker. Kvinnor i fattiga delar av världen tvingas vända sig till folk i sin närhet och aborten utförs ofta av outbildad personal. Ibland sticks skarpa instrument upp för att skada livmodern. Andra metoder är att föra in örter eller starka kemikalier i slidan, eller att slå på magen för att med våld försöka få fostret att dö.

– Metoderna är många, det finns helt enkelt många myter om vad som framkallar abort. Innan abort blev lagligt i Sverige 1974 var det till exempel vanligt att dricka fosfor för att försöka få fostret att dö. Idag används förstås inte de mest drastiska metoderna överallt i världen – som tur är blir de medicinska aborterna allt vanligare, säger Ingrid Frisk.

Förbud leder inte till färre aborter

Infektioner och blödningar

De vanligaste komplikationerna i samband med en osäker abort är infektioner eller okontrollerade blödningar. Av rädsla för att bli anmäld så väntar de flesta till sista sekunden med att uppsöka vård. Andra väntar för länge – eller söker inte vård alls – och därför är det också många som dör.

– Många kvinnor är mödrar sedan tidigare och lämnar alltså familj och barn efter sig. De osäkra aborterna för med sig väldigt mycket lidande, säger Ingrid Frisk.

I Sverige har abortfrågan kommit upp i samband med rättegångarna om samvetsfrihet, eller vårdvägran, som Ingrid Frisk föredrar att kalla det. Det innebär att vårdpersonal ska ha rätt att säga nej till arbetsuppgifter som strider mot deras personliga värderingar och övertygelser.

Samtliga svenska politiska partier utom Sverigedemokraterna värnar dock om den nuvarande abortlagstiftningen, även om kristdemokraten Lars Adaktusson hamnade i blåsväder i samband med det senaste EU-valet. Lars Adaktusson har under sina fyra år som EU-parlamentariker 22 gånger röstat emot aborträtten, enligt tidningen Dagens Nyheters granskning.

Svenskt stöd för abort

Vad gäller den svenska situationen är dock Ingrid Frisk inte särskilt orolig:

– Stödet för den svenska abortlagstiftningen bland allmänheten har inte varit så här starkt på länge enligt undersökningar från SOM-institutet i Göteborg. Dessutom har vi ett starkt stöd bland alla politiska partier utom Sverigedemokraterna. Så vi ska kanske inte vara oroliga, men visst bör vi ha ett vakande öga på vad som händer i Europa med de nationalistiska och högerradikala partierna som vill begränsa kvinnors rätt till abort. 

Mer om abort..

Varannan svensk kvinna kommer att göra abort
Varannan kvinna i Sverige kommer att göra en eller flera aborter i sitt liv.

Tvingas söka sjukhus- vård efter abortskador
Varje år tvingas runt sju miljoner kvinnor i världen, som genomför en osäker abort, söka sjukhusvård till följd av de skador de fått under aborten.

Ett stort antal dör av sviterna
Runt 22000 kvinnor av de 20 miljoner i världen som tvingas gå igenom en osäker abort dör i sviterna av ingreppet varje år. Dessutom är mörkertalet stort

Fyra myter om abort

Myt 1: Sträng abortlagstiftning minskar andelen aborter.
Fakta: Nej! Aborter är lika vanliga i länder med sträng abortlagstiftning som i mer liberala stater.

Myt 2: Dagen efter-piller orsakar en abort.
Fakta: Nej! Dagen efter-piller avbryter inte en graviditet utan ser till att en graviditet aldrig påbörjas.

Myt 3: Majoriteten av kvinnorna mår psykiskt dåligt efter en abort.
Fakta: Nej! Forskning visar att få kvinnor får besvär efter en abort och att lättnad är den dominerande känslan.

Myt 4: Det är svårt att få barn efter en abort.
Fakta: Nej! Risken för detta är mycket liten, mindre än en på tusen.

Källa: RFSU och barnmorskan Ingrid Frisk