Liselotts butik inspirerade till feelgood-bok: “Jag visste inte ens att författaren varit här”

I den pittoreska byn Kristianopel i Blekinge driver Liselott Skårner inredningsbutiken Sköna Ting. Att hon hamnade där skedde av en slump. Lika slumpmässigt föll det sig att författaren Camilla Dahlson en dag klev in i Liselotts butik och blev inspirerad till en ny succéroman.

Liselott Skårner

Ålder: 62 år.
Familj: Make, hans två vuxna söner och fyra barnbarn.
Bor: Strax utanför Kristianopel i Blekinge.
Gör: Driver inredningsbutiken Sköna Ting. 

Det var en väninna som hörde på radion att Liselott Skårners inredningsbutik i Kristianopel inspirerat till feelgood-boken Söta små ting. Själv visste inte 62-åriga Liselott Skårner ens att hon haft författaren Camilla Dahlson på besök.

– Men det kändes roligt, säger Liselott. Jag var väldigt spänd på att få läsa boken och den var verkligen träffande i så mycket. Det kändes som att Camilla hade pratat med mig men det hade hon inte gjort. Jag hade ingen aning om att hon varit här.

På uteplatsen intill butiken Sköna Ting, ett stenkast från hamnen i Kristianopel, skär Liselott upp en toscakaka samtidigt som hon konstaterar:

– Det känns kul att någon fastnade så för min butik – och för den här fantastiska byn. Det är så mysigt och härligt här! Jag förstår att Camilla tyckte om platsen.

Liselott själv förälskade sig direkt i den pittoreska kustbyn när hon och hennes man letade sommarhus för många år sedan.

– Det var en slump att vi hamnade här, säger Liselott. Vi hade nästan gett upp letandet efter ett sommarhus.
Med ett svagt leende lägger Liselott till:

– Eller min man hade gett upp – inte jag. Vi åkte och tittade både längs Blekinge- och Smålandskusten och även på Öland men vi hittade ingenting. Då dök plötsligt ett hus utanför Kristianopel upp på Hemnet. Vi hade aldrig varit här men blev helförälskade! Jag kände “wow” när vi kom in i huset. Jag svämmade nästan över av känslan “här vill jag bo”. Jag kände direkt i magen att jag trivdes och själva byn är en idyll. De små husen, den lilla hamnen och kaféet intill havet. Miljön är så mysig.

Liselotts butik inspirerade till feelgood-bok:
En stor härlig trädgård är del av fastigheten där Liselott har sin butik.

Bara en känsla

Året före köpet av sommarhuset hade Liselott levt ett helt annat liv. Hon bodde i Växjö och jobbade inom resebyråbranschen.

– Men så träffade jag min blivande man som arbetade i Schweiz. Jag sa upp mig rakt av, lämnade allt och flyttade till Zürich.

Redan då visste Liselott att hon inte ville återvända till resebyråbranschen. Hon ville göra någonting annat, något mer kreativt. I Kristianopel, där Liselott och hennes man till en början bara höll till sommartid men numera bor på heltid, fick Liselott en dag syn på ett hus där det tidigare varit hemslöjdsaffär. Liselott beskriver det som att huset talade till henne.

– Det var bara en känsla jag fick: “Här skulle jag vilja öppna en butik!” Jag sa det till min vän Gun: “Åh, vad mysigt det skulle vara.” Det var så det började och Gun är en fixare!

Inne i butiken – som är fylld av små söta glasvaser, ljusstakar, blommigt porslin och allt man kan tänka sig i inredningsväg – är det just väninnan Gun, uppvuxen i Kristianopel, som för tillfället håller ställningarna.

– När den gamla damen som ägde huset med hemslöjdsbutiken gick bort frågade Gun sonen om de inte skulle kunna tänka sig att hyra ut huset till mig. Och så blev det. Jag trodde först inte att det var sant. Det kändes superspännande! Jag började lite smått. Jag visste vilken stil och känsla jag ville ha – romantiskt, lantligt och med mycket rosor. Resten växte fram.

Liselotts butik inspirerade till feelgood-bok:
Mycket rosor och romantiska inredningsdetaljer finns i Liselotts butik.

Cancerbesked

De första åren hade Liselott bara öppet på somrarna men när hon och maken 2011 flyttade hem till Sverige kunde hon utöka säsongen.

– Men våren 2017 blev jag sjuk i bröstcancer, berättar Liselott. Det upptäcktes vid en rutinmammografi. Många går inte på sina mammografiundersökningar men jag uppmanar verkligen alla att göra det. Jag minns att jag den våren hade tänkt: “Jag har inte känt mig så här stark och pigg på länge.” Cancerbeskedet kom som en bomb. Högsäsongen låg framför mig och jag tänkte: “Hur ska det gå med butiken?”

Liselott gör en kort paus men fortsätter snart:

– Mycket kretsade kring det men på något sätt skulle jag klara det – det var aldrig frågan om annat. Jag hade redan anställt en tjej som skulle jobba den sommaren. Det var bara att anställa en till för att få det att fungera. Jag själv hade fullt upp med att åka till Kalmar där jag fick strålbehandling. Men tack vare att sjukdomen upptäcktes så tidigt var det den enda behandling som behövdes.

Året därpå hände dock något annat som rubbade tillvaron. Huset Liselott hyrt och haft sin butik
i skulle säljas.

– Jag började leta efter ett annat ställe men hittade ingenting. År 2020 gick hyreskontraktet ut. Under våren hade jag utförsäljning och vid midsommar stängde jag. Det var en stor sorg. Jag hade känt mig så deppig och ledsen de sista sex månaderna. Alla försökte hjälpa mig och precis när jag stängt dök det upp en lösning, ett ledigt hus!

Liselotts butik inspirerade till feelgood-bok:
På Storgatan i Kristianopel ligger Liselotts butik Sköna Ting med tillhörande grönskande trädgård.

Hittade ny butik

Liselotts butik ligger nu granne med fastigheten hon tidigare huserade i.

– Jag och min man renoverade och gjorde i ordning – och det blev så bra! Det blev bättre än jag kunnat föreställa mig. I början var jag lite orolig över hur det skulle gå att göra om ett bostadshus till en butik. Men det gick bra.

I nästa andetag utbrister Liselott:

– Nu bara njuter jag. Det är inte som ett jobb att vara här, det är ren njutning. Man får en sådan energipåfyllning varje dag av alla som kommer hit. De är så positiva och glada – och tycker att det är så fint.

I boken Söta små ting öppnar huvudpersonen Emma en presentbutik i det hus i Kristianopel hon i och med
en sjukskrivning fått låna. Boken beskrivs som en feelgood-bok om mod – “mod att lyssna till sitt inre och mod att ändra riktning i livet”.

– Jag blev lite full i skratt när jag läste om huvudpersonen som gick och plockade bland sakerna och gjorde fint i butiken, säger Liselott. Sedan gick jag här själv och plockade. Det känns lite kul att boken nästan handlar om mig.

På frågan vad som fick Liselott att våga satsa på drömmen om en inredningsbutik svarar hon:

– Jag bara bestämde mig. Det var en känsla. Jag ville verkligen göra det. Och att lyssna på sig själv – det är sådant man lär sig med livet.

Camilla Dahlson om Söta små ting: Hela historien kom till mig där i butiken

Liselotts butik inspirerade till feelgood-bok:

Camilla Dahlson har tidigare skrivit ett flertal böcker, bland annat den populära Sommen-serien. I maj i år släpptes Söta små ting, inspirerad av Liselotts butik.

Camilla, hur kom det sig att du hamnade i Liselotts butik?

– Jag och min familj hade varit på semester i Karlskrona och tänkte: “Vi svänger förbi det här stället Kristianopel.” Byn kändes verkligen som gjord för en feelgood-bok. Det var så jättemysigt med alla små gränder, fina trähus, hamnen och båtarna. “Vilken perfekt miljö”, kände jag. Och när jag gick omkring
i Liselotts butik kom hela storyn till mig. Jag skrev upp grunden i min mobiltelefon. Det har aldrig hänt förut. Ofta brukar det börja med en karaktär, men nu kom platsen och allting på en gång.

Vad var det du fastnade för?

– Det var en så mysig hemmakänsla i butiken, som att man öppnat en butik hemma hos någon. Det var nog det jag fastnade för – känslan av att vara i någons hus. Det var speciellt att komma in i butiken. Där och då började jag verkligen känna att platsen skulle passa i en bok. Jag gick in i butiken av en slump, jag var nyfiken. Sedan åkte jag hem och kände: “Wow, jag fick en bokidé på köpet.” Boktiteln, Söta små ting, bestämde jag också där och då. Jag tänkte: “Jag kan inte ta precis samma namn, då kanske jag blir stämd.”

Är Söta små ting en fristående bok eller kommer du återvända till Kristianopel?

– Det är en fristående bok. Men kanske någon av personerna i boken dyker upp som bifigurer på annat håll. Jag måste nog ändå åka tillbaka och tacka Liselott för inspirationen. Jag fick ett mejl från henne efter att jag varit med i radion och berättat att jag gått in i den här lilla inredningsbutiken och där fått idén till Söta små ting. Hon skrev att det skulle bli roligt att läsa boken. Först blev jag rädd, vad skulle hon tycka? Men hon verkar ha gillat den.

Scroll to Top