Vegofärs är en behändig vara för att möta det mänskliga proteinbehovet för icke-köttätare. Smakpanelen har smaktestat tre olika typer: torkad (som ska blötläggas i vatten eller buljong), kyld och fryst. Med färs menar vi en mald, enhetlig råvara, och vi har valt att provsmaka färser med endast mild, om någon, smaksättning. Inga temakryddade färser eller färdigformade, stek- eller grillfärdiga produkter.
Alla utom en färs är gjorda av främst sojaprotein, den avvikande av svampprotein.
Många är lätt smaksatta med lök, vinäger, maltos eller liknande för att få fyllighet och djup i aromen.
Testet var oväntat uppmuntrande. Många av färserna var mer än acceptabla.
Inställning
Panelen består av allätare, och kanske därför tyckte ingen att någon av vegofärserna var godare än sina animaliska motsvarigheter. Dock menar vi att det är en fråga om inställning: Ser man vegofärs som en annan typ av proteinprodukt, helt enkelt, kan man med lätthet ta till sig baljväxtsmaken på många av färserna. Dessutom kan så här neutrala råvaror kryddas på vilket sätt användaren än önskar. Extra salt kan behövas för att balansera besk bönsmak.
Lättanvända
Men färserna är inte alls dumma, snarare utmärkta lättanvända alternativ, med undantag för två riktiga bottennapp.
Det är värt att läsa innehållsförteckningen om man inte vill överraskas av råvaror som socker, kallrökt vatten (vatten som kommer från rök från svenska lövträd), stärkelse, nötter, äggvita och E-nummer. Men också för att se om vitamin B12 (kobalamin) tillsatts. Det finns i animaliska produkter och kan vara en bristvara för veganer!
Torkade

Namn |
Ica Gott Liv Ekologisk Sojafärs |
Vikt |
150 g (525 g blötlagd) |
Pris |
21:90 |
Pris/kg |
146:00/41:71 blötlagd |
Huvudråvara |
Franskt sojaprotein |
Tillverkad |
Italien |
Ekomärkning |
EU-lövet |
Karaktär |
Matt, smulig, ljus flagig färs med arom som rostade, krossade jordnötter. Kycklinglik färg och arom med sött, gott tugg. |
Passar till |
Till färssås, tacos. Måste smaksättas. |
Plus |
+ Neutral. Veganskt. Behöver ej kyl/frys. |
Minus |
– Müsli-artad. Smaklös. Elastiskt tugg. B12 ej redovisat. |
Betyg |
3 |

Namn |
Veggi Sojamince Brown Vegan |
Vikt |
125 g (585 g blötlagd) |
Pris |
19:90 |
Pris/kg |
15:51 (46:80 blötlagd) |
Huvudråvara |
Europeiskt sojaprotein |
Tillverkad |
Uppgift saknas |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Smidig, mörkbrun, lite blöt med besk ton av bönskal. Saftig, ganska söt med dofter som popcorn och wellpapp. |
Passar till |
Till färsbullar och burgare, pirogfyllning, fylld paprika. Behöver kryddas. |
Plus |
+ Formbar. Neutral. Vegansk. |
Minus |
– Smetig. Behöver saltas. Innehåller ej B12. |
Betyg |
3 |
Kylda

Namn |
Naturlí |
Vikt |
400 g |
Pris |
23:95 |
Pris/kg |
87:38 |
Huvudråvara |
Soja, mandel, svamp |
Tillverkad |
Danmark |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Grovtrådigt oxfärslik med gummiartad konsistens och fet, lite ofräsch smak. Doftar aningen gummi. |
Passar till |
Kan bli biff Lindström, pastasås och hemstoppad korv efter kryddning. |
Plus |
+ Har karaktär. Köttigt intryck. Viss smakbredd. |
Minus |
– Lite bränd nötsmak. Övermogen smak. Järn/B12 ej redovisat. |
Betyg |
3 |

Namn |
Ica Gott Liv |
Vikt |
175 g |
Pris |
23:90 |
Pris/kg |
136:57 |
Huvudråvara |
Sojaprotein |
Tillverkad |
Holland |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Glansig, och fint smulig med varierad färg, fyllig svampartad smak och anad maltton. |
Passar till |
Till asiatiska rätter, gärna med koriander. |
Plus |
+ Rund smak. Knaprig konsistens. Snyggt blank. Innehåller B12. |
Minus |
– |
Betyg |
4 |

Namn |
Vegme |
Vikt |
300 g |
Pris |
49:9 |
Pris/kg |
166:33 |
Huvudråvara |
Europeiskt sojaprotein |
Tillverkad |
Sverige |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Matt, rödbrunt smul med lökpulverdoft och vinägeraning. Besk, fadd och gnisslig med arom av burkbönspad. Beskan behöver rejält med salt och kryddor. |
Passar till |
|
Plus |
+ Vegansk. Glutenfri. |
Minus |
– Doftar rostad lök. Otrevlig bismak. Gummiaktigt tugg. B12 ej redovisat. |
Betyg |
1 |
Frysta

Namn |
Anamma Formbar |
Vikt |
850 g |
Pris |
59:90 |
Pris/kg |
70:47 |
Huvudråvara |
Sojaprotein |
Tillverkad |
Sverige |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Smidig, lite fast färs med vacker blank, mellanbrun stekyta. Saftig smak med karaktär av lök och peppar. Kan användas utan kryddning, men även kryddas. |
Passar till |
Till järpar, färsburgare, färslimpa, dumplings och ravioli. |
Plus |
+ Formbar. Tillräckligt smaksatt. Len konsistens. Inga nötter i. Vegansk. Glutenfri |
Minus |
– B12 ej redovisat |
Betyg |
5 |

Namn |
Hälsans Kök |
Vikt |
300 g |
Pris |
26:90 |
Pris/kg |
89:67 |
Huvudråvara |
Sojamjöl |
Tillverkad |
Israel |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Brun, matt och smulig med örtigarom och torkad svampton. Lite salt på ger fyllighet, dämpar beskan och framhäver svampkaraktären. |
Passar till |
Använd till tacofärs, kebabpizza och rätter med svamp. |
Plus |
+ Neutral. Lättkryddad. Vegansk. |
Minus |
– Aning glutamatdoft. Något besk. Något söt. B12 ej redovisat |
Betyg |
3 |

Namn |
Anamma |
Vikt |
325 g |
Pris |
29:90 |
Pris/kg |
92:00 |
Huvudråvara |
Sojaprotein |
Tillverkad |
Sverige |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Rödbrun och blank, blandad smulstorlek. Kantarellspänstig konsistens och pepparfyllig, lite efterbesk smak. |
Passar till |
Passar som pastasås, parisersmörgås. |
Plus |
+ Rund smak. Egen karaktär. Glutenfri. Vegansk. |
Minus |
– Doft av vitlökspulver. B12 ej redovisad. |
Betyg |
4 |

Namn |
Coop |
Vikt |
300 G |
Pris |
29:95 |
Pris/kg |
99:83 |
Huvudråvara |
Sojaprotein |
Tillverkad |
Nederländerna |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Matt och skärbrun med dofter av jäst spannmål. Hal i tugget, lite syrlig och torr. Receptet behöver revideras! |
Passar till |
|
Plus |
+ Innehåller B12. |
Minus |
– Sur. Hal. Fadd. Ofräsch. Efterbesk. |
Betyg |
1 |

Namn |
Quorn |
Vikt |
300 g |
Pris |
34:90 |
Pris/kg |
116:33 |
Huvudråvara |
Mycoprotein (svampprotein), äggvita |
Tillverkad |
Storbritannien |
Ekomärkning |
– |
Karaktär |
Karaktärsfattig men, saftig färs med doft av gympaskor. Mesig och bitter, syrlig svampsmak. Behöver både vätska och kryddning. |
Passar till |
Passar bäst i sås. |
Plus |
+ Glutenfri. |
Minus |
– Ej vegansk (äggvita). Flat smak. Luktar kinakrog. Blöt. |
Betyg |
2 |
Så testade vi
Icakuriens smakpanel blindtestade tio sorters vegofärs. Färserna kodades för anonymitet samt tinades och blötlades i förekommande fall. Färsen stektes i neutral solrosolja på näst högsta värme (som till en pastasås).
Panelen tittade, luktade, smakade och tuggade. Slutligen sattes smakbetyg mellan 1 och 5 där 5 är bäst.
Färsen köptes i Stockholmsområdet under juni 2018 och priset är det vi betalade i butik.