Så mycket skatt måste du betala om du vinner pengar

Många av oss följer frågesportprogrammen på tv och drömmer om en högvinst. Men visste du att en stor del av pengarna försvinner i skatt.

Per och hans familj älskar fråge-sporter i tv. För en tid sedan hörde han av sig till mig och frågade hur det är med vinst-erna. “Om jag vinner 50 000 kronor – hur mycket av pengarna är mina?”

Svaret är att det beror på vilken sorts tv-program det är. Är det en tävling, som kräver kunskap, eller ett lotteri? 

läs mer: Därför ska du skriva för hand

Grundregeln är att vinster i tävlingar som kräver en prestation beskattas som arbetsinkomst. När slumpen får råda räknas det däremot som lotteri och då är vinsten skattefri för vinnaren. Arrangören, däremot, kan behöva betala lotteriskatt. 

I tv-frågesporter som Smart-are än en femteklassare, Vem vet mest? och Postkodmiljonären krävs ju kunskap för att vinna, så mitt svar till Per blev att han, som även berättade att han har en hög inkomst, troligen bara får behålla 40–45 procent av vinsten. Mer än hälften går alltså bort i skatt. 

För den som inte tjänar lika mycket som Per kan det däremot se bättre ut. Om inkomst och vinst under året tillsammans blir lägre än 443 000 kronor betalar man bara kommunal skatt på 30–35 procent och får alltså behålla två tredjedelar av vinstpengarna. 

Fritt under 1 300 kr

Genom åren har vi på tv kunnat se hur människor har vunnit bröllopsresor, bilar och annat som inte är reda pengar. Sanningen är att det inte är ovanligt att paret avstår från att åka på den där bröllopsresan de har vunnit. Resan värde-
ras nämligen till marknadsvärde och inte vad den har kostat tv-bolaget (som ofta är sponsrat). Värdet av resan kan då bli så högt att det är billig-are för vinnarna att avstå och ta en enklare resa, än att betala in den skatt som vinsten för med sig.

Alla företag och organisationer som anordnar tävlingar med vinster av det här slaget är skyldiga att rapportera in vinst och vinnare till Skatteverket. Detta kan även gälla slogantävlingar för en särskild produkt eller korsordstävlingar. 

Men det finns en gräns för när vi slipper betala skatt och det är om prissumman eller värdet av vinsten är mindre än 1 300 kronor. De flesta tävlingsvinster i tidningarna brukar hålla sig under den nivån.

Detta kan vara bra att tänka på, till exempel för den idrottsförening som ordnar en tipspromenad med ett värdefullt förstapris. 

Måste ha tillstånd

Men hur är det då med vinst-erna i exempelvis Bingolotto? Där anses det vara ett lotterimoment initialt, där den som får svara på frågan i tv slumpvis väljs ut. Här vinner lotteriet så att säga över kunskapstävlingen. Deltar du däremot i någon av tävlingarna som Bingolotto arrangerar på sin hemsida eller i sociala medier blir det skatt på vinsten om den är högre än 1 300 kronor. 

Vinster från lotterier är som sagt skattefria. Detta gäller även en korsordstävling i en tidning om redaktionen slumpvis drar bland inskickade lösningar och därefter ger priset till den som först har alla rätt. 

Alla lotterier ska vara anmälda och godkända av Lotteriinspektionen. Och till lotterier räknas även bingo, tärningsspel, gissningstävlingar och vadhållning. Det finns dock undantag om lotteriet sker i en mindre krets av människor där vem som helst inte får vara med. Men det är bara föreningar och andra ideella organisationer som kan få lotteritillstånd.

Vinster på bloggar

Det finns exempel på lotterier som faktiskt räknas som lön. Det är om en arbetsgivare ordnar lotteri för sina anställda. Hur mycket slumpen än spelar in så ska vinsten – oavsett storlek – beskattas som lön.

De senare åren har det blivit vanligare att privatpersoner ordnar lotterier på sina bloggar och vloggar (videobloggar). Besökarna deltar i lotteriet genom att “gilla” eller “dela” med sina vänner. Om vinnaren utses slumpvis är det att betrakta som ett lotteri som ska ha tillstånd för, men det kan inte bloggaren få som privatperson. Involveras någon form av prestation ska den inte vara för enkel, men en kunskapsfråga och en vinst värd under 1 300 kronor går bra.

För nätpoker räknas i vilket land den huvudsakliga verksamheten finns och varifrån spelet organiseras och styrs. Är verksamheten förlagd till EU-landet Malta är vinsten skattefri, men är den amerikansk är det skatt på vinsten. Detsamma gäller för lotterier som anordnas utanför EES-länderna (EU-länderna samt Norge, Liechtenstein och Island) om vinsten överstiger 100 kronor. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top