• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Glödlampan försvinner - stor guide om nya alternativen

  Nu när glödlamporna försvinner kan det vara bra att veta hur alternativen ser ut. Lågenergilampor har funnits en tid medan LED är nyare. Halogenlampor och de gamla lysrören finns också kvar. Hur skiljer sig dessa åt?

  Den 1 september försvann de sista rundstrålande glödlamporna. De som finns kvar i lager får säljas och användas, men inga nya tas in. Glödlamporna ersätts framför allt av de mer energisnåla lågenergilamporna och LED-lamporna som liknar dem till utseendet och fungerar i samma armaturer, men som bygger på en annan teknik och marknadsförs med andra begrepp. Glöm watt och tänk lumen i stället. Lumen är måttet på lampans ljusflöde. Titta också på förpackningen efter lampans färgtemperatur, som anges i Kelvin eller med "vit" eller "varmvit". Ju högre värde, desto vitare och kallare sken och desto bättre kontrast. Ytterligare ett begrepp att hålla reda på är färgåtergivning, som anges med ett Ra-index, där 100 motsvarar dagsljus liksom glödlampans ljus.
  Hur ska man veta vilken färgtemperatur och färgåtergivning man vill ha?
  Energimyndighetens belysningsexpert Peter Bennich råder oss att ställa frågor och prova lampor i butiken.
  – Sätt dem i en armatur och stirra inte rätt in i dem utan håll upp ett föremål med färger i din hand i ljusskenet, föreslår han.
  Om man vill ha en dimbar lampa bör man kontrollera att den är CE-märkt och fråga vilken som passar den dimmertyp man har. På en del lampor blir färgen lite kallare, när man dimrar neråt.

   

  Lågenergi

  Bild 1161694

  De här lamporna kallas också kompaktlysrör eller lysrörslampor. De sparar cirka 75–80 procent energi jämfört med glödlampor och förväntas hålla omkring tio år. En lampa kostar runt 25–90 kronor. Den tekniska konstruktionen är densamma som i lysrören, men de har form, sockel och funktion som de vanliga glödlamporna. I stället för en tunn metalltråd som glöder, som i glödlampan, har de ett hopknycklat lysrör. Det finns lågenergilampor med och utan det globformade glashöljet. De som saknar det yttre höljet är en aning mer energieffektiva, de kan ofta ersätta klara glödlampor, medan de som har ett yttre hölje kan ersätta de matta. Ett vanligt klagomål på de här lamporna har varit att det tar en stund innan de når full ljusstyrka och att de därför inte är lämpliga i utrymmen och rum där man snabbt behöver ett bra ljus, som i badrum, hall, garderober och liknande. Men de riktigt långsamma lamporna finns inte längre kvar. Prova lampan i butiken eller ta den på öppet köp. En annan stor nackdel med lågenergilampor är att de innehåller kvicksilver. Det ska anges på förpackningen hur mycket. Precis som glödlampor, halogenlampor, lysrör och LED, ska lågenergilampor lämnas till återvinning.

   

  Halogen

  Bild 1161696
  Rent tekniskt fungerar halogenlampan som en glödlampa med en halogenfylld kapsel om glödtråden. Den förbrukar mer energi än lågenergilampan och LED men cirka 30 procent mindre än glödlampan. Den beräknade livslängden är 2–3 gånger glödlampans. Det finns i dag halogenlampor med skruvsockel som med fördel kan ersätta glödlampor på platser där man gör sådant som kräver en extra bra färgåtergivning, till exempel där man sminkar sig, lagar mat, målar eller liknande. De har bättre färgåtergivning (Ra-index 100) än både lågenergilampor, LED och lysrör. De är också alltid snabbtändande.

   

  LED

  Bild 1161698

  LED-lampor kallas även lysdiodlampor. De är lika energisnåla som lågenergilamporna. De första som kom upplevdes inte som behagliga, de gav mycket blått ljus för att det var det mest energisnåla. Senare har man lättat lite på energisnålheten för att få ett varmare ljus. Tekniken har utvecklats snabbt och förväntningarna på ytterligare produktutveckling är höga. Tillverkarna utlovar en väldigt lång livslängd, upp till 15 000 timmar – om lampan är tänd tre timmar om dagen skulle den hålla i 15 år! Tidigare var det svårt att hitta LED-lampor som gav så mycket ljus att de kunde ersätta de vanliga glödlamporna på 40 W och 60 W, men nu finns de. LED kan också ersätta halogenreflektorlampor med riktat ljus. Till skillnad från lågenergilamporna får alla full ljusstyrka direkt. Ytterligare en fördel är att ljusflödet inte minskar vid låga temperaturer, som lågenergilamporna gör, så de passar bra att ha i utomhusbelysningar. Men det finns naturligtvis nackdelar även med LED. Det är många aktörer som försöker slå sig in på denna nya marknad och alla har inte tillräckliga kunskaper. Kvaliteten kan variera och en lampa med högt ljusflöde och bra färgåtergivning är dyr, 200–500 kronor får man räkna med. Visserligen blir det ekonomiskt på sikt om den håller så länge som utlovas, men det är mycket pengar. Fråga efter garantier och öppet köp. Reklamationsrätten gäller i tre år, så det är klokt att spara kvittot och gärna skriva dit inköpsdatumet på sockeln. På konsumentverket.se finns information om när och hur man reklamerar.

   

  Lysrör

  Bild 1161700

  Lysrören behöver inte ersättas utan kommer att finnas kvar. Tekniken i dem är densamma som i lågenergilamporna med den skillnaden att lysrören har en annan form och att driftdonet, som styr elektroniken, inte är inbyggt utan separerat och utbytbart. Det som står om kvicksilver under "lågenergilampor" gäller även lysrör. Vid kontorsplatser och arbetsbänkar vill man ofta ha lysrör med kallt ljus, för att kunna se så bra som möjligt, men det finns även varmvita som kan passa på fler ställen i ett hem.

   

   


  Av Ia Röhl. Foto iStockphoto, Johnér och Scanpix.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!