• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Släng inte maten!

  Vi slänger massor av den mat vi kånkar hem. Det påverkar klimatet. Här får du tips på att handla rätt – även hemma!

  De livsmedel vi väljer i butiken påverkar klimatet olika mycket. Men det kvittar om du är upplyst konsument och väljer miljömärkt om du sedan inte äter upp maten. Då har all produktion och transport varit förgäves. Och vi slänger mängder!

  Nyligen räknade SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik, ut hur mycket svenska hushåll påverkar klimatet bara genom sitt matavfall. Siffrorna svindlar! Den energi som krävs för att producera all slängd mat motsvarar de årliga utsläppen av cirka 700 000 bilar eller 460 000 oljeeldade villor.


  De nya uträkningarna är baserade på hur mycket mat som slängs i Storbritannien. Där gjordes nyligen en stor studie som visar att 28 procent av all mat som bärs hem kastas. När ben och skalrester tagits bort handlar det om 18 procent – och det är på den siffran som de nya svenska beräkningarna gjorts.

  – Det behövs en stor spark för att göra kopplingen mellan slängd mat och klimatpåverkan, säger forskaren Ulf Sonesson på SIK, som har gjort uträkningen på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm.

  Vårt vårdslösa beteende med mat har inte blivit bättre med åren. Den senaste uträkningen av mängden slängd mat i Sverige gjordes av Naturvårdsverket för några år sedan och då hamnade man på 13 procent, men det är svårt att få fram exakta siffror på ett tanklöst beteende. När det handlar om storhushåll är svinnet ännu större. En några år gammal svensk studie visar att ungefär 20 procent ätbar mat slängs.


  Både miljön och din plånbok vinner på att du minimerar spillet. En uträkning som Skandiabanken gjorde förra året visar att en genomsnittlig barnfamilj slänger mat för 8 000 kronor om året. Det är dags att publicera det gamla goda receptet på moralkakor igen, som ingen har velat tugga i sig på ett tag: Hushålla med maten, laga mat på resterna och ät upp på tallriken!

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!