1. Unna dig vardagslyx
Och finländarna borde ju veta. De är ju världen lyckligaste folk enligt World Happiness Report. Bastun är en viktig del av den finska kulturen och har en lång historia. I Finland finns det uppskattningsvis över tre miljoner bastur på en befolkning på 5,6 miljoner invånare. I Karelen hämtar Arja Saijonmaa styrka. I sin bok ”SAUNA – Min väg till skönhet och inre ro” skriver hon: ”Sauna som livsstil – det lyxigaste jag vet. Och bäst av allt, tillgänglig för var och en av oss.”

2. Hitta en bastu för dig
En klassisk finsk bastu är den vedeldade där man värmer upp stenar på aggregatet som man sedan skopar vatten på. Men det vanligaste aggregatet i villor och sportstugor i Sverige är den elektriskt uppvärmda torrbastun, enkel och praktisk och som ger en torr och varm bastu. En mer exotisk variant är den gamla rökbastun där man eldar tills de stora stenarna som finns under aggregatet är ordentligt uppvärmda, röken vädras sedan ut och elden släcks. När det inte längre finns någon eld i bastun som tar syre blir luften lättare att andas.

En annan variant är ångbastu. Vatten hälls på heta stenar för att skapa ånga som sen ökar luftfuktigheten. Det liknar det turiska badet ”hamam” en hel rituell upplevelse som involverar skrubbning, tvättning, massage och vila. Ett relativt nytt inslag i bastukulturen är infraröd bastu. I stället för att värma upp luften runt bastubadaren till en hög temperatur, används infrarött ljus för att värma kroppen direkt. Det har också blivit en trend bland kändisar som Cindy Crawford, Kendall Jenner och Gwyneth Paltrow.
3. Lär dig basturitualen
Bastutemperaturen rekommenderas att vara 80 till 100 grader i ansiktshöjd och 30 grader i fothöjd med en luftfuktighet på 10–20 procent. Basta upp till 20 minuter, och bryt av med pauser, eventuellt med nedkylning med dusch eller bad. Ett bastubad på upp till 20 minuter leder till nära 39 graders kroppstemperatur så många föredrar ett avkylande dopp i kallt vatten efteråt som ju också blivit lite trend, inte minst vinterbad.
Använd bara sött vatten på kaminen. Salt eller bräckt vatten gör att aggregatet rostar snabbare.
4. Ingå i traditionen
Att basta är att vara del av en urgammal tradition. Bastu är en förkortning av badstuga och har gamla traditioner i Norden och Baltikum, Ryssland. Det har varit ett genialt sätt att sköta sin hygien uppe i norr med kalla vintrar. Men i gamla tider var bastun central och följde människor hela livet. Det var här man föddes, förvarade föda, det var här man vårdade de sjuka och det var här man tvättade och gjorde i ordning de döda. Dessutom var bastun också en plats för att förvara, torka och röka kött och fisk.

5. Få renare och mjukare hud
När du svettas i bastun öppnas porerna, vilket hjälper till att avlägsna smuts, bakterier och andra orenheter som kan täppa till huden. Den ökade blodcirkulationen som värmen ger bidrar också till att föra bort toxiner. Eftersom bastun också hjälper till att reducera stresshormoner, kan detta i sin tur minska hudens inflammationer och irritationer, vilket är bra för personer med hudproblem som akne eller eksem. Efter bastun är huden mer mottaglig för fukt och näring, så det är en utmärkt tidpunkt att applicera återfuktande krämer eller oljor.
6. Minska stressen
Den avslappnande effekten av bastun kan också förbättra sömnkvaliteten eftersom kroppstemperaturen sänks efter bastubadet, vilket signalerar till kroppen att det är dags att sova. Bastuns värme främjar också avslappning och välbefinnande genom att stimulera produktionen av endorfiner, kroppens egna lyckohormoner.
7. Följ doktorns råd
”Vill du må bättre och leva längre? Bada bastu”, skriver ”bastudoktorn Hans Hägglund, läkare och professor vid Uppsala universitet i ”Bastuboken, heta fakta om bastu och hälsa.”

I boken skriver han att bastubadare minskar risken att dö av plötslig hjärtdöd eller andra hjärt- och kärlsjukdomar. Det beror delvis på bastuns förmåga att sänka blodtrycket och förbättra blodkärlens funktion. Enligt professor Hägglund har bastubadande även positiva effekter också på luftvägar, blod och immunförsvar. Han konstaterar ”Bastubad borde kunna skrivas ut på recept”.
8. Ger smärtlindring
Den ökade blodcirkulationen bidrar till att syresätta vävnaderna och påskynda läkningsprocesser, vilket hjälper till att återställa musklerna och minska inflammation och lindra ömhet och stelhet. Det fungerar också som hjälp till immunförsvaret. Lady Gaga, som lider av fibromyalgi och svåra höftsmärtor, har länge förespråkat infraröd bastu som smärtlindring.
KAJ

Finlandssvensk humor- och musikgrupp från Vörå i Österbotten, Finland. Gruppen består av Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård. Namnet bildas av medlemmarnas förnamnsinitialer. I Melodifestivalen 2025 gjorde KAJ en oväntad succé med låten ”Bara bada bastu”, en humoristisk hyllning till bastukulturen och blev därmed Sveriges bidrag i Eurovision i Schweiz. KAJ tävlade i semifinal 1 den 13 maj i Basel och gick vidare till finalen den 17 maj.
9. För ökad samvaro och gemenskap
Bastun är också den ideala platsen för social samvaro och gemenskap. När alla är avklädda sina statussymboler och attribut så bortser vi ofta från våra förutfattade meningar vilket i sin tur kan leda till det goda samtalet. Det är också välgörande att få se ”den nakna sanningen” att se och uppleva naturliga kroppar som inte är ”Instagramfixade”. Både sin egen och andras. Att kunna koppla av, släppa ut magen och påminnas om hur vi människor verkligen ser ut bortom konstruerade ideal.
10. Uppleva andlighet och mindfulness
Det är en perfekt plats för meditation och reflektion. Mindfulness och bastubad har flera gemensamma drag. Kombinationen av fysisk avslappning, värme och tystnad skapar en idealisk atmosfär för att öva mindfulness. I Finland är detta viktigt. På en bastu i Helsingfors tyckte en sammanbiten bastare att svenskar alltid pratade och tjattrade och tillade: ”Du ska se bastun som en kyrka”.