För många kan hösten kännas extra jobbig, men det finns ett enkelt knep för att må bättre och reducera stressnivån. En rad forskningsstudier visar på att vi mår bättre av att ha träd och grönska omkring oss. En ny studie pekar också på att grönska precis runt hemmet är kopplat till mindre depression.
– Hur mycket natur i form av grönyta som finns i vår omedelbara bostadsmiljö och den plats vi omges av och vistas i dagligen har betydelse för vår psykiska hälsa, säger Cecilia Stenfors, docent i miljöpsykologi vid Stockholms universitet och studiens forskningsledare.
Forskarna har undersökt hur mycket grönyta som finns omkring personers bostäder. De har även undersökt uttag av receptbelagda antidepressiva läkemedel, såsom SSRI-preparat.
Antidepressiva minskar när man har grönska nära hemmet
– Vi såg att risken för antidepressiva läkemedelsuttag minskar med upp till omkring 20 procent ju mer grönska man har precis runt hemmet, över studieperioden. Det här ligger också i linje med flera andra av våra studier som bland annat visar att mer grönyta precis runt bostaden är kopplat till mindre sömnbesvär, säger Cecilia Stenfors.
LÄS ÄVEN: Äldreboendet bytte medicinen mot meditation: ”Med Muis yoga sover alla bättre”
Att vistas i och omges av natur och grönska kan ha effekter såsom att minska stress, förbättra kognitiv (mental) återhämtning och prestation, välbefinnande, samt främja fysisk aktivitet.
– Grönska kan även skydda mot andra faktorer i miljön som också kan påverka vår hälsa negativt, som trafikbuller, luftföroreningar och extrem hetta. Vegetation kan bidra till att motverka och buffra mot klimatförändringar och dess effekter, till exempel genom att ta upp koldioxid och binda kol, samt genom att motverka extrem hetta och översvämningar.
Den så kallade grönstrukturen i stadsmiljöer är alltså en viktig resiliensfaktor både ur ett hälso- och miljöperspektiv, inklusive att hantera extremväder som blir allt vanligare i och med klimatförändringar.
LÄS ÄVEN: Träna några minuter om dagen – 10 mikrovanor som får dig att må bra
Viktigt för folkhälsan
Enligt forskarna understryker studien vikten av grönska/vegetation i den omedelbara levnadsmiljön runt hemmet där människor vistas dagligen och också ska återhämta sig. Grönområden på större avstånd är också viktiga, men kan inte ersätta grönskans positiva och skyddande effekter i den omedelbara levnadsmiljön.
– Vår förhoppning är att kunskap från den nya studien kan användas för en folkhälsofrämjande och hållbar samhälls- och stadsplanering, säger Cecilia Stenfors.
Om studien
I studien ”More green, less depressed: Residential greenspace is associated with lower antidepressant redemptions in nationwide population-based study” ingick drygt 100 000 personer av den vuxna befolkningen i Sverige. I studien har detaljerade mätningar gjorts av miljön runt personernas bostäder och hur mycket av markytan som är täckt av grönyta i form av träd och annan vegetation inom olika avstånd.
Grönyta i den mest omedelbara miljön mättes utifrån mängden grönyta som finns inom en 50 meters zon runt hemmet. Forskarna undersökte samtidigt förekomsten av antidepressiva läkemedelsuttag bland studiedeltagarna tog ut varje år och kontrollerade även för andra faktorer om personernas situation och bostadsmiljö, såsom ekonomi.