Solen skiner över uteplatsen där ett tjugotal boende på äldreboendet Ädelstenen har samlats för dagens meditationspass. Ettans spårvagn slamrar förbi på sin väg mot Tynnered och överröstar för en kort stund det pigga fågelkvittret och ljudet av en mjuk flöjt. Och genom alltihopa hörs yogainstruktören Mui Kinnerfors lugna, positiva röst.
– Sträck ut armarna, lyft benen, gör cirkelrörelser i luften! Braaa!
Det börjar med lättare yoga. Deltagarna sitter på stolar eller i rullstolar och följer Muis instruktioner och gör olika rörelser. Armar lyfts, ben lyfts, ibland bara några ansatser ibland hela bågar i luften men alla närvarande bjuder till efter sin förmåga.
Fokus på andningen
Passen avslutas sedan med meditation där fokus är på att andas och att lära sig släppa tankar som oroar. Oro och sömnsvårigheter är ett gissel för många, inte minst äldre. Alternativet är ofta att sitta passiv inomhus, och att medicinera, så passen är mycket uppskattade och de flesta boende som inte är sjuka eller har olika krämpor, deltar i aktiviteterna.
– Jag sitter mycket för mig själv i lägenheten så jag försöker att vara med på alla aktiviteterna, säger Britt Karlgren, 80 plus enligt egen uppgift. Jag vill inte bara sitta still, jag gillar att röra mig och då blir jag trött och somnar på ett naturligt sätt. Jag har lärt mig metoden här och övar mycket själv. Det är jättebra för lugnet.
– Många gånger kommer ju oron på kvällarna och på vargtimmarna på tidig morgon och då kan de ta till de här knepen som de lärt sig, att andas, ta en meditation och lugna ner sig, säger Anna Severin, biträdande verksamhetschef på Attendos äldreboende Ädelstenen.
LÄS ÄVEN: Träna några minuter om dagen – 10 mikrovanor som får dig att må bra
Yoga och meditation på äldreboendet
På Ädelstenen har man två gruppaktiviteter om dagen. Klockan 11 och 14. Ett yogapass och ett meditationspass men ofta blir det en mix av båda där man börjar med yoga och avslutar med meditation. Det är många äldreboenden som har olika ”prova på”-aktiviteter för att ge de boende variation och det är ju roligt för den här generationen som har missat mycket, eftersom det inte fanns tillgång till spa, yoga eller meditation när de växte upp.
– Men för att det ska bli effektivt så handlar det om att det ska vara repetitivt, med återkommande övningar, som sätter sig i ryggmärgen, förtydligar Anna.
Särskilt nödvändigt är det för de brukare som har dåligt minne och som glömmer.
– Metoden måste in i kroppen så att de ”kommer ihåg det” ofrivilligt när något känns jobbigt, när de blir oroliga eller inte kan sova. Inte minst när det gäller de demenssjuka som ofta har en inre oro, fortsätter Anna.
LÄS ÄVEN: 7 rogivande örter som hjälper dig att slappna av och sova gott
Minskat medicineringen med 20 till 25 procent
Förutom de positiva effekterna av yoga och meditation som lugn, bättre sömn och bättre allmäntillstånd har man också kunnat minska radikalt på äldreboendets medicinering. Anna Severin fortsätter:
– Många av våra boende som har behovsmedicin kan nu i stället hoppa över eftermiddags- eller kvällsmedicinen när de är oroliga, till exempel Oxascand som är en klassisk lugnande medicin. Min uppfattning är att vi har minskat medicineringen med lugnande medel och sömnmedicin med 20 till 25 procent. Och då tänker jag att det har gjort gott.
Hon pekar på att det finns flera problem med medicinering, som förutom att den kan vara passiviserande och beroendeframkallande, också ökar risken för yrsel och fallskador.
– Vi vill ju att våra boende ska ha hög livskvalitet och inte bara lägga dem i sängen och stoppa i dem något bedövade preparat för att de ska vara lugna.
Sedan Mui Kinnerfors med sitt annorlunda tänkande blev aktivitetsansvarig på äldreboendet Ädelstenen har allt förändrats. Och att hennes aktivitetspass är välbesökta råder ingen tvekan om. Dels för att de gör gott men det handlar också om personliga egenskaper.
– Mui är enastående. Ett riktigt yrväder, säger Leif Karlsson, 90+. Jag är med så ofta jag kan. Och när hon håller i taktpinnen får jag bättre rörlighet och lite mer mjukhet i kroppen. Och så är det bra för sömnen sen också.
LÄS ÄVEN: Yogainstruktören Petra satsar på en ny målgrupp: Yoga för stela män
Även Runis Persson, 93, uppskattar passen.
– Jag rör mycket på mig och jag har två dagar i veckan inbokade med Mui här. Och så går jag på gymmet där jag tränar ben och armar med redskap. Det är så underbart. Jag är svettig och torr i munnen och så duschar man och är en ny människa och jag älskar detta. Och många fler skulle prova på det. Och när jag mediterar så släpper jag oro och annat. Och det är så skönt, säger Runis Persson, 93.
– Vi sökte efter någon som hade mer kvalifikationer, bredd och djup än en vanlig aktivitetsansvarig. Och Mui var både utbildad pilates- och yogainstruktör. Dessutom har hon praktiserat meditation i hela sitt liv och tagit med sig sina erfarenheter hit till Ädelstenen, berättar Anna Severin.
Bodde ensam i hydda
Mui är 58 år och kommer från Bangkok i Thailand. Hon har praktiserat yoga och meditation sedan hon som ung hittade buddismen.
– Jag mådde inte bra då så jag sökte mig till ett buddisttempel och det förändrade mitt liv i grunden.
LÄS ÄVEN: Vilken yoga passar dig? 9 vanliga yogaformer
Men att lära sig den rätta vägen enligt buddismen innebar hård träning. I två månader bodde hon ensam i en hydda i skogen utan att hon fick prata med någon, utan el och vatten och sov direkt på golvet utan madrass. Träningen pågick dygnet runt med tre timmar rörelse varvat med tre timmar meditation. Och det gällde att hålla fokus hela tiden. Inte somna, bara komma djupare.
– Jag satt och mediterade på kanten av en ravin och om jag skulle somna skulle jag ramla ner. Första veckan höll jag på att bli galen men sen var det bara lugn och ro. Som om jag till slut lärde känna varje cell i min kropp.
Meditation för att släppa oro
Muis meditation går ut på att släppa alla känslor, inte fastna i saker som minnen, oro eller att något luktar gott eller smakar bra, bara att försöka tömma sina känslor hela tiden. Att komma i harmoni.
Nästa nivå är att komma djupare in i meditationen. Det är betydligt svårare men vanliga människor somnar där i stället. Och det är ju det som är målet här på äldreboende. Att släppa oron och tankarna och att somna gott.
– Från början kunde de inte meditera mer än fem minuter innan de blev okoncentrerade men nu är många uppe i både 20 och 30 minuter. Särskilt män har svårare att koncentrera sig så jag måste ofta guida dem i att fortsätta släppa tankarna om och om igen. Och att andas.
Efter dagens aktivitet så försjunker deltagarna in i meditation, den ena efter den andra och några har redan somnat till Muis lugnande röst.
– Dra tillbaka sinnet, andas in… lägg handen på magen och känn hur den spänns ut … och andas ut, hela vägen. Lugnt och fint.
Mui flyttade till Sverige för kärleken för 16 år sedan.
– Det är därför jag heter Kinnerfors, säger hon och skrattar sitt smittande skratt.
– Men jag vill gärna på mitt sätt visa att jag är så tacksam för att jag bor i Sverige. Både min pappa och mamma gick bort tidigt i cancer. Så jag ser idag de gamla på äldreboendet som mina bonuspappor och bonusmammor.
Kom till ro med meditation
- Börja gärna med någon fysisk aktivitet
- Sätt dig sen bekvämt. Det behövs ingen lotusställning här. Sitt i en fåtölj eller ligg i sängen. Det ska inte pressa eller spänna någonstans. Inget ska störa sinnet.
- Blunda. Lägg händerna på magen.
- Andas in så att du känner med magen blåsa upp sig lite. Andas ut så att magen sjunker in. Och fortsätt så.
- Koncentrera dina tankar på andningen och följ den, hela tiden.
- Om det kommer en tanke; ”vad ska jag äta”, ”vad ska jag göra i morgon”. Dra tillbaka tanken, följ bara andningen igen. Bara den.
- Känn den ro som fyller sinnet. Och om du vill. Somna…