Vilken yoga passar dig? 9 vanliga yogaformer

Det finns många olika typer av yoga att utöva, med andra ord finns något för alla! Det bästa för att hitta det du gillar är att testa dig fram, men här kommer en liten guide på vägen till vad några olika typer av yoga innebär.

Yoga som alla kan göra

Hathayoga:

Övningarna görs en åt gången med målet att ge dig kontroll över kroppen och hitta balans. Passar dig som vill ha en lugnare yogaform och träna fokus och styrka.

Yinyoga:

En lugn yogaform som handlar om att stretcha kroppen. Fokus på att hitta stillhet och ro. Ställningarna hålls i flera minuter åt gången. Passar dig som behöver slappna av i kropp och sinne. 

Medicinsk yoga:

Kallas även mediyoga och är en svensk yogaform, utformad som en terapeutisk yoga. Mjuka, långsamma och enkla övningar som sägs stimulera kroppens självläkande system. Kan hjälpa mot stress, värk och sömnproblem. Görs på matta eller stol. Passar dig som söker rehabilitering och balans. 


LÄS ÄVEN: SVT-nyhetsankaret Ulf Wallgren sadlade om till yogainstruktör


Meditativa yogaformer

Kundaliniyoga:

Lättare övningar som de flesta klarar. Här fokuseras mycket på andningen och att hitta ett mentalt lugn. Passar dig som söker inre energi och balans.

Restorative yoga:

En meditativ och terapeutisk yogaform med fokus på avslappning och återhämtning, som praktiseras genom stilla, bekväma yogapositioner. Ofta används hjälpmedel som kuddar och filtar. Passar dig som behöver ladda batterierna och slappna av. Sägs lindra stress, oro och ångest. Fungerar bra innan du ska sova.

Nidrayoga:

En avslappnande meditationsteknik där kroppen nästan faller i sömn. Bra mot stress. Passar dig som drabbats av kronisk stress eller har ångest och sömnproblem.

Fysiska former av yoga

Ashtangayoga:

En mer fysiskt krävande yogaform där en fast serie av rörelser görs. Mycket fokus på andning där rörelserna hålls i flera andetag och genom att alltid upprepa samma rörelser kan yogaformen bli meditativ. Passar dig som vill bli starkare och rörligare.

Vinyasayoga:

I vinyasa yoga gör du positionerna i takt med ditt andetag i ett dynamiskt flöde. Det kan vara fysiskt utmanande, lekfullt och omväxlande. Passar dig som vill få upp värme i kroppen och göra kroppen både stark och smidig. Kom ihåg att klasserna kan skilja sig mycket åt mellan olika lärare och att det därför är en bra idé att testa olika lärare för att hitta rätt.

Poweryoga:

I poweryoga tränar du funktionell styrketräning och fokus ligger också på uthållighet, balans och flexibilitet. Passar dig som vill ge kroppen en riktig genomkörare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top