Ulf Wallgrens sorg efter hustrun: ”Går att hitta en mening med att leva vidare”

I rollen som nyhetsankare var Ulf Wallgren en av landets mest folkkära personer. När han efter nära 30 år på SVT sa upp sig 2017, bytte bana och blev yogainstruktör var det något av en skräll. Men beslutet gav honom hälsan åter och hans nyvunna insikter och mentala styrka har blivit en stor hjälp i den bottenlösa sorgen efter hustrun, som gick bort förra sommaren.

Det är nog få svenskar som inte känner igen Ulf Wallgren. Med en stoikers lugn och saklighet har han presenterat tv-nyheter i nära tre decennier, varav över 20 år på Rapport, Aktuellt, SVT24 och ABC-nyheterna i Stockholm. Han beskriver det själv som världens roligaste jobb, och hade det inte varit för ständigt oregelbundna tider så hade han kanske fortsatt fram till sin pension. När Ulf sade upp sig för fem år sedan var han nyss fyllda 62 år.

Ulf Wallgren sa upp sig när frun kämpade mot bröstcancer

– Det var ett stort steg att sluta, men alldeles nödvändigt. Min fru Kjerstin kämpade mot sin bröstcancer samtidigt som mina arbetstider dränerade både mig och vår tillvaro fullständigt, under en tid då jag ville vara nära min hustru dygnet runt. 

– De ständiga skiftena mellan att jobba morgon, dag, kväll och natt hade jag hållit på med i decennier och till slut tog det stopp, både kropp och huvud slutade fungera. Det var stress, ångest och hjärtklappning om vartannat och jag hade flera år tidigare gått in i väggen på grund av just det. Nu färdades jag i ett raskt tempo på samma väg igen och insåg att jag inte skulle orka med livet om det inte fanns en balans i tillvaron, säger Ulf.

Balansen han sökte fanns i yogan. Redan 2010 hade Ulf prövat på det så smått, men då hade de slitsamma vardagsrutinerna med arbete och stress fortsatt att tuffa på parallellt.

Det här är Ulf Wallgren

Ålder: 68 år.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Familj: Ulfs fru Kjerstin Oscarson, som gick bort förra året. Sonen Sebastian, 36 år, och dottern Julia, 34 år, samt två barnbarn, 3 och 6 år.

Gör: Yogalärare och yogaterapeut i medicinsk yoga hos Yogamana och Atmajyoti Yoga i Stockholm samt hos friskvården på Sveriges Radio. Videoreporter för Mediyoga Sverige.

Motto: ”Lev i nuet och älska livet.”

Hemsida: ulfwallgrenyoga.se

– Jag fick ofta kasta mig in i bilen för att hinna till yoga­klasserna, sedan kom jag inspringandes sist av alla och bokstavligen föll ihop på mattan. Det tog halva passet innan jag ens hunnit lugna ner mig, det var absurt.

Utbildade sig till yogainstruktör

Nu behövdes kontinuitet och en total livsstilsförändring. Efter att ha prövat olika former av yoga hittade han till slut hem i medicinsk yoga, som från början är utformad som ett verktyg inom hälso- och sjukvården. Det är en mjuk men effektiv yogaform som passar de allra flesta.

– Mediyogan var ultimat för mig som person. Jag behövde balansera mina nerver, snarare än att bli stark rent fysiskt, och i mediyoga behöver man inte slå knut på sig själv och vara supervig för att klara passen. Alla rörelser är väldigt lugna, och de påverkar hela systemet. 

Ulf wallgren sitter på bänk i yogaposition.
”I nyhetsrummet och tv-studion gick jag på högvarv före och efter sändning, men som yogainstruktör blev jag helt lugn”, säger Ulf. Foto: Mia Bornberger

Flera år innan Ulf bestämde sig för att säga upp sig från SVT fick han en förfrågan om att utbilda sig till yogainstruktör. Först var han oerhört skeptisk eftersom han inte tyckte sig ha någon pedagogisk ådra, men samtidigt väckte förslaget en nyfikenhet. Det var ju en chans att lära sig någonting nytt och vad fanns det att förlora? Han behövde ju inte undervisa – om han inte ville.

– Jag är så glad att jag vågade ta steget att bli instruktör. Det innebar att jag kunde fokusera helhjärtat på yogan. Jag blev stärkt på så många plan och upplevde även den ökade medvetenhet som yoga ofta ger. I nyhetsrummet och tv-studion gick jag alltid på högvarv före och efter sändning. Som yogainstruktör kände jag mig helt lugn, i det rummet fanns en vila som jag aldrig tidigare varit i närheten av. 


LÄS ÄVEN: Vilken yogaform passar dig?


Ulf Wallgren träffade sin fru på jobbet

Under sin yrkeskarriär har Ulf arbetat på både tidning, radio och tv. Hustrun Kjerstin Oscarson, också hon journalist, träffade han på jobbet på Radio Gävleborg i början av 1980-talet och de blev livskamrater i vått och torrt. Tillsammans flyttade de först till Örebro och sedan till Stockholm där Kjerstin började på Sveriges Radio och Ulf på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC.

– Det var en omställning att bosätta sig i Stockholm. Allt tycktes mer uppskruvat, jobbet, barnens skola och mycket annat också. Vår son som tränade hockey i Örebro var van vid en väldigt lugn och familjär stämning där. I Täby däremot var det blodigt allvar från dag ett, klubben hade till och med synpunkter på vad barnen skulle äta. 

– Men man anpassar sig och så småningom rotade vi oss även här. Sonen trivs i Stockholm och har blivit kvar, medan min dotter flyttade tillbaka till Örebro
direkt efter gymnasiet.

Ulf berättar samtidigt som en grupp äldre damer strömmar in genom dörren till fiket där vi sitter. Jag frågar Ulf om han känner sig bekväm med att prata trots att de
sitter ganska nära.

– Inga problem, svarar han. Jag fascineras för övrigt av äldre damer. Kanske är det deras visdom om livet, deras klokhet. Kanske beror det på att jag alltid saknat min egen mormor som dog när jag bara var tre år. Det blir väldigt påtagligt nu när Kjerstin dog, för nu saknar mina barnbarn sin mormor. 

Växte upp med kvinnor och har lätt att prata om känslor

Ulf Wallgren växte upp i Gävle med sin mamma. Han var enda barnet och pappan fanns aldrig med i bilden. Någon annan självklar fadersfigur eller manligt föredöme har han aldrig haft. När Ulf själv skaffade familj hade han ingen aning om hur en pappa skulle vara, vilket gjorde att han överkompenserade för det gentemot sina egna barn, tror han själv.

– Samtidigt tänker jag att man väl aldrig kan älska sina barn för mycket. Min mamma älskade mig över allt annat. Hon var dock lite överbeskyddande, av rädsla för att något skulle hända mig. Å andra sidan gjorde hon ett fantastiskt jobb och gav mig ett grundmurat självförtroende. 

– Att jag vuxit upp omgiven av kvinnor tror jag bidragit till att jag har lätt för att prata om känslor, vilket kanske är lite ovanligt för män i min generation.

Sorgen efter hustrun

Sommaren 2021 somnade Ulfs fru Kjerstin in i sviterna av sin bröstcancer, en sjukdom hon kämpat mot i tio år. Hon dog hemma i sin säng, omgiven av familjen. Men även om sorgen är enorm så går det att hitta styrka, menar Ulf som själv finner den i yogan.

– Det går inte att hitta någon mening med att hon är död, men det går att hitta en mening med att leva vidare. Det är klart jag tänkt att om jag dör nu så återförenas jag snabbare med Kjerstin. Men samtidigt så är jag inte där ännu, och mina barn och barnbarn behöver mig. 

Ulf Wallgren och Kjerstin Oscarsson
Ulfs älskade fru Kjerstin in i sviterna av den bröstcancer hon kämpat mot i tio år. Foto: Privat

– Kjerstin ville att jag skulle leva, och då menar jag ett bra liv fullt ut. Vetskapen om det har hjälpt mig att hitta en grund att stå på. 

– Jag tänker inte heller låta vår relation försvinna utan kommer att hålla den levande och låta den utvecklas, hur konstigt det än kan låta. 

Ulf tystnar och ser fundersam ut. Han ser på mig där jag sitter på andra sidan bordet och jag märker att han väger sina ord.

Ulf fortsätter att prata med sin fru

– Att vi bara är gjorda för en kort tid på jorden känns i min värld fullständigt absurt, det går inte ihop med att allt är så sinnrikt uträknat i övrigt. Vissa dagar känner jag att min hustru finns här, hennes själ och hennes energi. I vilken form vet jag inte, men det är påtagligt, och jag pratar med henne varje morgon, middag och kväll. 

– Kanske finns det en parallell värld som vi inte kan se, och vad man tror på och hur man sörjer är upp till var och en. Folk får gärna tycka, men min sorg är min egen.

Just nu befinner sig Ulf i en fas han beskriver som ”lite mer vanlig vardag” och i de små, korta stunderna får han kraft att göra saker som hjälper honom att skingra tankarna något.

– Nu har jag börjat laga mat och det har blivit ett fint sätt att umgås med mina barn. Sedan har jag bjudit hem några vänner på middag och det blev så lyckat. Jag har lagat mat tidigare men det var Kjerstin som stod för festmåltiderna. Nu känns det som om hon inspirerar mig. Hon finns med mig i allt jag gör. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top