Yogainstruktören Petra satsar på en ny målgrupp: Yoga för stela män

Att kvinnor har lätt för att ta till sig och älska yoga är nog de flesta yogalärare överens om. Men hur kan man locka män till yogastudion? Funderingarna fick instruktören Petra Nilsson att starta en yogakurs för bara män. En succé för osmidiga leder och trötta muskler!

Det är tidig fredagskväll på Best Western i Karlshamn i västra Blekinge och sporadiska afterworkfirare har redan tagit ett par öl i baren. 

Här, i källaren finns en fin spaavdelning och det är där Petra Nilsson på Master Yoga Studio är i full färd med att iordningställa lokalen till kvällens yogaklass. En efter en dyker männen upp, den yngste i trettioårsåldern och den äldste runt sjuttio. De känner inte varandra sedan tidigare, bortsett från Ingvar och Tommy som är gamla kompisar. Men gruppen har redan träffats en handfull gånger för att tillsammans närma sig yogans värld och förhoppningsvis upptäcka att stillsamma rörelser, långt mycket jobbigare än vad de ser ut att vara, kan bidra till en bättre hälsa och en helt ny smidighet. 

Med bolster, filtar och block kan yogapositionerna anpassas för var och en.

– Välkomna, säger Petra som redan lagt ut yogamattorna, kuddarna och tänt ljus runt om i lokalen. 

– Det kan vara svårt att komma ner på marken, men med hjälp av en kudde så blir det betydligt enklare att både sitta på knä och komma ner och upp, säger Ulf Stålebjer, 66 år och ler.

Prestationsfri miljö

Det är ingen klassisk yogalokal. I grund och botten är det ett konferensrum med tv-apparater på väggarna som också fungerar som aktivitetslokal med mjuka mattor på golvet. I bakgrunden finns en skjutbar vägg som kan dras undan när mer utrymme behövs. En av männen har fått förhinder och dyker inte upp och Petra tar bort hans yogamatta och kudde. 

Petra Nilsson startade en yogaklass för bara män, en plats där män vågar vara med utan att tyngas av krav och prestationsångest.

Hela hennes koncept bygger på att man ska känna delaktighet, närhet och slippa blygsel gentemot varandra. Ett mönster som tycks gå igen i yogavärlden är att många män dyker upp en enda gång för att sedan inte komma tillbaka. Genom att designa en särskild yoga­klass enbart för män har Petra närmat sig något som många andra tycks ha missat: Att män verkar besväras av att inte lyckas fullfölja vissa rörelser och helt enkelt inte känner sig trygga i den varma yogamiljön. Särskilt inte om det bara dyker upp en enda man i en grupp på ett trettiotal kvinnor. 

– Jag ville ge männen möjlighet att våga omfamna yogan på ett helt annat sätt genom grupper som vänder sig till enbart män. 

En av yogans mest kända positioner, nedåtgående hund, stretchar skönt och stärker armar och ben.

En möjlighet till avslappning, tid att fokusera på sig själv och skapa utrymme för återhämtning, säger Petra. 

En plats där män känner trygghet och vågar vara med utan att tyngas av krav och prestationsångest. 


LÄS ÄVEN: Vilken yoga passar dig? 9 vanliga yogaformer


Yoga bidrar till lugn och sinnesro

Totalt har åtta deltagare ­varit med på vårens kurs där deltagarna träffats under sex olika fredagskvällar. 

– Jag hade aldrig testat yoga innan den här kursen och var skeptisk till att ha en sådan aktivitet sent på fredagseftermiddagen, just när helgen tar vid men har insett att yogaträningen blir som ett naturligt avslut på arbetsveckan och en bra start på helgen, säger 33-årige Andreas Nilsson som är kursens yngste deltagare. 

Andreas, den yngste deltagaren med sina 33 år, tycker yogakursen är ett perfekt sätt att avsluta veckan på.

Det är ingen hemlighet att yoga med dess styrkeövningar och avslappnade avslut bidrar till lugn och sinnesro. 

Yoga för stela män

Det ordnas yoga för enbart män på många håll runt om i Sverige, kolla med din närmsta yogastudio eller googla! 
Petra Nilsson håller sina kurser via Master Yoga Studio i Blekinge, läs mer på www.masteryoga.se

– Män behöver yogan lika mycket som kvinnor. Bortsett från den fysiska rörelsen bidrar yogan också till att stilla sinnet och begränsa oss från alla intryck som omger oss i vardagen.

Yogarörelserna kan dessutom motverka felaktiga kroppsrörelser och innebära en bättre hållning. 


LÄS ÄVEN: SVT-nyhetsankaret Ulf Wallgren sadlade om till yogainstruktör


För att orka mer

Petras fredagsklass är uppdelad i två moment. Den första delen är en dynamisk och fysisk yogaform som ger styrka, stabilitet och uthållighet samtidigt som den stärker och gynnar det sympatiska nervsystemet. Med andra ord de fysiska effekterna av att vara aktiv. Det sympatiska nervsystemet brukar förklaras som ett sätt för kroppen att göra sig redo för att fly eller slåss, om man tänker sig att vi fortfarande levde på savannen och när som helst kunde drabba samman med ett lejon eller en stor hjord med djur som vi var tvungna att undvika. 

Ulf Stålebjer, 66 år, har fullt fokus för att få ut så mycket som möjligt av träningen.

Det sympatiska nervsystemet påverkar bland annat kroppen med att frisätta en högre nivå av stresshormoner, exempelvis adrenalin och noradrenalin. Vi blir alerta, orkar mer, luftrören vidgas, vi andas kraftfullare och blodtrycket och hjärtats frekvens och kraft ökar. Allt detta för att vi ska orka prestera mer och kunna sätta oss i säkerhet. I träningssammanhang är fight or flight-systemet positivt, men det är först när påslaget är konstant och under lång tid som systemet kan vara skadligt för hälsan. I yogasammanhang gynnar de inledande övningarna snarare kroppens fysiska funktion innan träningen övergår i sitt stretchmoment, det som kallas för Yin yoga och som används som en teknik för att stärka kroppens djupare strukturer. 

Rörlig och avslappnad

Yin yogan ger en ökad smidighet samtidigt som den bidrar till att stärka kroppens återhämtningsförmåga. När träningen övergår i Yin yoga-moment hjälper övningarna deltagarna att stärka sin mentala träning vilket ger ett inre lugn, musklerna slappnar av och deltagarna fokuserar på bindväv (fascia), leder, ligament och organ. 

Vad är fascia?

Fascia kan beskrivas som ett fodral kring våra muskler, ett nätverk av bindväv i kroppen. Strukturen består i första hand av olika fiberproteiner, framför allt kollagen och elastin.

– Genom att arbeta med fascian stärks kroppens transporter av näringsämnen samtidigt som det hjälper till med både lymf- och immunsystemet. Yin yoga fungerar utmärkt som komplement till mer aktiva träningsformer, exempelvis padel, löpning eller styrketräning, säger Petra Nilsson. 

Petra går stillsamt runt och instruerar.

Efter en knapp timmes ganska tuff träning, med flera styrkeövningar som kräver en god fysik, även om alla deltar efter sina egna förutsättningar, och sedan stretchövningar övergår träningen till avslappningsövningar och stillhet. 

– Jag uppskattar givetvis den fysiska rörelsen, men även meditationsdelen får en att må bra och känna sig avslappnad, säger Ulf Stålebjer. Kroppen blir bara stelare med åren, men yogan mjukar upp lederna och har gjort mig mer rörlig.

Varje pass avslutas med avslappningsövningar och vila.

Petra går runt och lägga filtar över deltagarna och sprider en avslappnade doft i lokalen i form av en eterisk olja. 

Bra start på helgen

Efteråt är deltagarna sömniga, någon tycks till och med ha somnat. Avslappningsövningarna ger precis det som deltagarna och yogaläraren vill: Mental närvaro och stillhet utan att tänka på något annat. En mycket bättre start på helgen än vad många ens vågat hoppas på.  

”Just kombinationen av fysisk rörelse, stretch och avslappning är det jag gillar allra bäst.”

– Jag hade aldrig prövat yoga förut men blev introducerad av en kompis och kände att jag ville testa. Nu när kursen är slut och vi inte längre ses på fredagseftermiddagarna så måste jag säga att jag saknar det. Jag spelar padel också, vilket är en helt annan fysisk utmaning, men just kombinationen av fysisk rörelse, stretch och avslappning är det jag gillar allra bäst, säger Ingvar Svensson, 68 år, som redan bestämt sig för att fortsätta

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top