Drick champagne i Reims

Till Reims reste förr de franska kungarna för att krönas. Mitt inne i staden ligger även de stora champagnehusen. Åk hit för en bit historia och ett glas bubbel.

Resefakta Reims

Resa dit:

Varför inte resa helt ekovänligt och ta tåget från Sverige via Paris. Väljer du flyget med SAS eller Air France från ca 1800 kr t/r är det enklast att sedan ta tåget från flygplatsen Charles de Gaulle till Reims. På drygt en timme är du framme. Från Reims rekommenderas hyrbil, om du smidigt vill kunna resa runt på småvägarna för att besöka grannorten Epernay och byn Hautvillers.

www.sncf.com

www.airfrance.com

Boende:

Grand Hotel Des Templiers, 22 Rue des Templiers

Personligt litet hotell i lugn och ståndsmässig miljö. Dubbelrum från 1 800 kr/natten inkl frukost.

www.grandhoteldestempliers.com tel +33 3 26 88 55 08

Missa inte:

En långlunch på Le Café du Palais, 14 Place Myron Herrick

www.cafedupalais.fr tel +33 3 26 47 52 54. Och så gäller det att ta sig tid att besöka champagnehusen i stan.

Mer info:

www.tourisme-champagne-ardenne.com

www.reims-tourisme.com

Drick champagne i Reims
Gula Änkan.
Gula Änkan.

Det är lunchtid när vi närmar oss de stora champagnehusen Pommery, Veuve Clicquot, Mumm, Ruinart och Taittinger, som alla ligger mitt inne i Reims. Regionens huvudstad var en gång platsen dit de franska kungarna reste för att låta sig krönas i den gotiska katedralen Notre-Dame, ett av stadens fyra världsarv.

Grand Hotel des Templiers är väl värt att bo på för en natt. Det ligger på en lugn sidogata, nära Place de la Republique och granne med champagnehusen Louis Roederer och Krug.

Vad passar inte bättre än att inleda vistelsen med en lunch på anrika Café du Palais, en restaurang där inredningen i stort sett är intakt sedan starten för 80 år sedan.

Kitschiga kristallkronor över borden, mörka väggfasta lädersoffor som varvas med bekväma trästolar och fåtöljer i oxblodsrött. I mitten en takkupol med färgat glas.

Väggarna är täckta av konst, mestadels av lokala konstnärer. Men här finns även en äkta Chagall.

Värden Jean-Louis Vogt rekommenderar en gourmet assiette champenoise att dela på. Det är en rejält upplagd delikatesstallrik med lufttorkad skinka, lokala ostar, sallad, cornichons och gratinerad potatis. Medan vi väntar på maten bjuder han på varsitt glas av husets champagne.

– Det finns ingen bättre start på både en frukost, lunch och middag, säger han med ett bullrande skratt.

Efter lunchen lockar champagnehuset Veuve Clicquot-Ponsardin med en guidad tur, där vi får ta del av historien om Gula änkan.

Ophelie Villedary berättar under rundvandringen på Veuve Clicquot den mustiga historien om änkan Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin, som i början av 1800-talet revolutionerade champagne-industrin och skapade den klassiska orangegula etiketten.

– Madame Clicquot-Ponsardin var endast 27 år gammal när hon övertog champagnehuset, och räknas som en av de första moderna affärskvinnorna, berättar Ophelie samtidigt som hon tar oss med ner i katakomberna från romartiden, där de stora champagnehusen har lagrat den ädla drycken sedan mer än 200 år tillbaka.

Ett 20-tal meter under jord ligger källarvalven, crayères, som bildar ett närmare tolv mil långt nätverk under Reims. Stadsborna brukar likna de snirkliga gångarna vid en gigantisk schweizerost.

 Text och foto: Cenneth Sparby

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top