Portioner
8 små pajer

Du behöver

  • 1 rulle kyld smördeg
  • 1 liten squash, i tunna skivor
  • 1 dl pesto, egen eller färdig på burk
  • 150 g västerbottensost, riven
  • 2 dl crème fraiche
  • Salt, peppar efter smak
  • 1 ägg till pensling
  • Sesamfrön, chiafrön eller flingsalt
  • Grönsakssalsa
  • 1 ask små tomater, i bitar
  • 0,5 gurka, urkärnad och hackad i små bitar
  • 1 röd lök, hackad
  • 1 msk pressad citron
  • 1 msk persilja, hackad (alternativt timjan eller mynta)
  • 1 msk olivolja
  • Salt, peppar efter smak

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. Rulla ut smördegen på sitt bakpapper, dela i 8 lika stora bitar. Separera bitarna lite så är de lättare att lossa efter gräddning.

2

Skär ett snitt runt varje degbit, nästan helt igenom till en ram. Pensla ”ramen” med ägg, strö på valfri topping.

3

Bred ut pesto och en matsked ost i mitten­ på varje degruta, lägg ett par skivor squash ovanpå. Grädda mitt i ugnen tills kanterna är gyllene, det tar cirka 15 minuter.

4

Förbered ostkräm och salsa under tiden.

5

Blanda resterande ost och créme fraiche, smaka av med salt och peppar, packa i en tät burk.

6

Blanda alla ingredienser till salsan och packa i en separat burk, och lägg sedan de avsvalnade pajerna i en tredje burk. Väl framme på picknickplatsen klickar du ostkräm på pajerna och toppar med salsa.