Portioner
16 bullar

Du behöver

    Bulldeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, ljummen, 37⁰
  • 1 tsk salt
  • 1–1 1½ dl strösocker
  • 1 tsk finstött kardemumma
  • 12–13 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning
  • 50–75 g smör, rumsvarmt
  • 2/3 dl strösocker
  • 1 ½ msk malen kanel
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Frosting
  • 100 g cream cheese
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk smör, rumsvarmt
  • Pärlsocker
  • Ugn
  • 225⁰

Gör så här

1

Bulldeg: Smula jästen i en bunke, använd gärna en köksmaskin eller en matberedare med degkrok.

2

Vispa ihop mjölk, salt, socker och kardemumma. Häll degspadet över jästen och blanda ihop.

3

Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Täck över med plastfilm och låt jäsa ca 30 minuter.

4

Arbeta in smöret, i matskedsstora klickar i degen. Arbeta in resten av mjölet, 3–4 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.

5

Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den slät. Forma till en bulle, dela i 2 delar och låt vila under bakduk 20 minuter.

6

Fyllning: Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

7

Utbakning: Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord till en kaka, 30 x 30 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degkakan till en längd, som en rulltårta. Skär längden i 16 bitar. Ställ bitarna i 2 små långpannor med bakplåtspapper och platta ut med handen. Pensla med uppvispat ägg, stör över pärlsocker och jäs utan bakduk ca 30 minuter.

8

Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt kallna.

9

Vispa ihop cream cheese, florsocker och vaniljpulver eller vaniljsocker. Vispa i smöret i klickar.

10

Bred glasyren på bullarna. Strö eventuellt över lite mer pärlsocker.