Portioner
30 bullar

Du behöver

    Bulldeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, ljummen, 37⁰
  • 1 tsk salt
  • 1–1 1½ dl strösocker
  • 1 tsk finstött kardemumma
  • 12–13 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa, kylskåpskall
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 2 tsk stött kardemumma
  • Glasyr
  • 1 dl florsocker
  • Ca 1 msk kallt vatten
  • Topping
  • 2 dl salt rostad mandel
  • Ugn
  • 225⁰

Gör så här

1

Bulldeg: Smula jästen i en bunke, använd gärna en köksmaskin eller en matberedare med degkrok.

2

Vispa ihop mjölk, salt, socker och kardemumma. Häll degspadet över jästen och blanda ihop.

3

Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Täck över med plastfilm och låt jäsa ca 30 minuter.

4

Arbeta in smöret, i matskedsstora klickar i degen. Arbeta in resten av mjölet, 3–4 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.

5

Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den slät. Forma till en bulle, dela i 2 delar och låt vila under bakduk 20 minuter.

6

Fyllning: Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Mosa ihop mandelmassa, smör och vaniljpulver.

7

Utbakning: Kavla ut hälften av degen på lätt mjölat bakbord till en kaka, ca 30 x 40 cm. Bred på hälften av fyllningen. Vik degen dubbelt, kavla den lätt med brödkaveln så att luftbubblor försvinner och skär i ca 2 cm breda remsor, använd gärna pizzaskärare. Dra ut remsorna försiktigt och forma dem till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med resten av degen.

8

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över kardemumma. Låt jäsa utan bakduk ca 20 minuter.

9

Grädda bullarna, en plåt i taget, i mitten av ugnen 10–15 minuter. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna under bakduk ca 30 minuter.

10

Rör ihop ingredienserna till glasyren och ringla den över bullarna. Toppa med mandeln. Låt stelna ca 30 minuter.