Fina former
Du kan baka ut bullarna till snäckor, nystan eller snurror, beroende på hur du vill ha dem.
Du behöver
-
Bulldeg
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk, ljummen, 37⁰
- 1 tsk salt
- 1–1 1½ dl strösocker
- 1 tsk finstött kardemumma
- 12–13 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
- 150 g smör, rumsvarmt Fyllning
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- Finstrimlat skal av 1 citron
- 1 tsk färskpressad citronsaft Garnering
- 1 ägg
- 1 dl mandelspån
- 3 msk vit baksirap
- Florsocker Ugn
- 225⁰
Gör så här
Bulldeg: Smula jästen i en bunke, använd gärna en köksmaskin eller en matberedare med degkrok.
Vispa ihop mjölk, salt, socker och kardemumma. Häll degspadet över jästen och blanda ihop.
Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Täck över med plastfilm och låt jäsa ca 30 minuter.
Arbeta in smöret, i matskedsstora klickar i degen. Arbeta in resten av mjölet, 3–4 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den slät. Forma till en bulle, dela i 2 delar och låt vila under bakduk 20 minuter.
Fyllning: Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Utbakning: Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord till en kaka, 30 x 40 cm. Bred på fyllningen.
Vik degen i treslag från kortsidan och kavla ut lite lätt så att luftbubblorna försvinner. Skär degen i ca 2 cm breda remsor, tvinna dem och forma till kringlor.
Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och toppa med mandelspån. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.
Grädda kringlorna i mitten av ugnen 8–10 minuter. Lägg bullarna på galler och ringla över sirapen. Låt kallna. Sikta över lite florsocker inför serveringen.