Fina former

Du kan baka ut bullarna till snäckor, nystan eller snurror, beroende på hur du vill ha dem.

Portioner
15 kringlor

Du behöver

    Bulldeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, ljummen, 37⁰
  • 1 tsk salt
  • 1–1 1½ dl strösocker
  • 1 tsk finstött kardemumma
  • 12–13 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Finstrimlat skal av 1 citron
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • Garnering
  • 1 ägg
  • 1 dl mandelspån
  • 3 msk vit baksirap
  • Florsocker
  • Ugn
  • 225⁰

Gör så här

1

Bulldeg: Smula jästen i en bunke, använd gärna en köksmaskin eller en matberedare med degkrok.

2

Vispa ihop mjölk, salt, socker och kardemumma. Häll degspadet över jästen och blanda ihop.

3

Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Täck över med plastfilm och låt jäsa ca 30 minuter.

4

Arbeta in smöret, i matskedsstora klickar i degen. Arbeta in resten av mjölet, 3–4 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.

5

Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den slät. Forma till en bulle, dela i 2 delar och låt vila under bakduk 20 minuter.

6

Fyllning: Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

7

Utbakning: Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakbord till en kaka, 30 x 40 cm. Bred på fyllningen.

8

Vik degen i treslag från kortsidan och kavla ut lite lätt så att luftbubblorna försvinner. Skär degen i ca 2 cm breda remsor, tvinna dem och forma till kringlor.

9

Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och toppa med mandelspån. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

10

Grädda kringlorna i mitten av ugnen 8–10 minuter. Lägg bullarna på galler och ringla över sirapen. Låt kallna. Sikta över lite florsocker inför serveringen.