Du behöver

  • 4 bitar torskrygg
  • 1 msk salt
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st röda paprikor
  • 3.5 msk olivolja
  • 1 st kuvert saffran
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 dl torr sherry
  • 1 dl vatten
  • 2 msk grovhackad bladpersilja

Till servering

aioli
pressad potatis
god sallad
surdegsbröd eller baguette

Gör så här

1

Lägg fisken på ett fat och strö saltet på bägge sidor. Låt fisken ligga framme i rumstemperatur och rimma i 20 minuter. Det gör den fastare i konsistensen och ger mer smak.

2

Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och strimla paprikorna.

3

Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök i en rejäl kastrull eller traktörpanna tills blandningen mjuknat och fått lite färg. Tillsätt strimlad paprika och fräs i ytterligare ett par minuter, rör om då och då.

4

Krydda med saffran, paprikapulver och sherry. Låt allt få ett uppkok. Tillsätt vatten och låt puttra under lock i cirka 10 minuter.

5

Torka av fiskbitarna och lägg dem på paprikafräset och sätt på locket, sjud i 8–10 minuter under lock tills fisken är klar (cirka 50 graders innertemperatur). Toppa med hackad persilja och servera med alla goda tillbehör.

6

Tips: Den som vill byter paprikapulvret mot 1/2 tsk rökt paprikapulver, det ger en spännande mustig smak till grytan.


Kommentar:
Knepet bakom saftig torskrygg är att rimma den en stund före tillagning och att hålla koll på innertemperaturen. Den mustiga paprikasåsen och aioli smakar ljuvligt till.