Du behöver

Sockerkaka

50 g smör
1 dl mjölk
3 st ägg
2.5 dl socker
0.5 tsk äkta vaniljpulver
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
0.5 st apelsin

Apelsinsirap

2 st apelsiner
2 msk ljus sirap
1 dl socker

Till servering

1.5 msk florsocker
1 st apelsin
3 dl lättvispad grädde

Gör så här

1

Sockerkaka Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund sockerkaksform (23 centimeter i diameter).

2

Smält smöret och tillsätt mjölken, låt svalna något.

3

Vispa sedan ägg, socker och vaniljpulver vitt och fluffigt.

4

Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och salt, växelvis med smör- och mjölkblandningen. Tillsätt finrivet apelsinskal och saft. Blanda till en jämn smet.

5

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 45–50 minuter. Kolla med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna i formen i 10 minuter och vänd sedan upp kakan på tallrik eller galler att svalna.

6

Apelsinsirap Koka upp den färskpressade apelsinsaften med sirap och socker i en kastrull. Koka samman i cirka 10 minuter utan lock tills blandningen fått en sirapsliknande konsistens. Låt svalna något.

7

Pudra florsocker över kakan och servera med tunnskivad apelsin, apelsinsirap och lättvispad grädde.

8

Tips: Variera kakan genom att istället smaksätta med citronsaft och finrivet citronskal från en citron. Skiva blodapelsiner när de är i säsong och njut till den saftiga kakan.


Kommentar:
Passa på i citrussäsong och bjud på saftig sockerkaka med apelsinsirap till dessert.