Du behöver

Röd currysås

2 cm färsk ingefära
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk smakneutral olja
2 msk rödcurrypasta
1 burk kokosmjölk
1 dl lätt crème fraiche
1 msk konc fiskfond
1 msk asiatisk fisksås
1 msk risvinäger
1 st lime

Gurksallad

1 st gurka
1 tsk sesamolja
0.5 st lime saften
1 msk finhackad mynta
1 msk sesamfrön
4 prt basmatiris
4 st portionsbitar laxfilé
salt
olja

Till servering

1 näve thaibasilika

Gör så här

1

Rödcurrysås Skala ingefäran och hacka den. Skala lök och vitlök och hacka dem med. Fräs allt några minuter i olja utan att det tar färg, löken ska bli mjuk. Häll i currypasta och fräs lite till. Häll på resten av ingredienserna förutom lime. Låt småputtra i 10 minuter och smaka sedan av med ­limen. Mixa slätt.

2

Gurksallad Medan såsen puttrar, skala och halvera gurkan på längden och skär den i ­halvcentimetertjocka båtar. Lägg i en skål och häll på sesamolja, lime och mynta. Krossa ­gurkan lätt med rena händer, och riktigt massera in smakerna. Rosta sesamfröna gyllene och strö dem över ­gurkan.

3

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

4

Krydda laxen med salt och peppar och stek den gyllene och frasig i oljan. Lägg upp laxen på tallrikar tillsammans med riset, den varma curry­såsen och gurkan, och strö över lite thaibasilika före servering.


Kommentar:
Röd currysås passar perfekt till den gyllenstekta laxen, och gurksalladen adderar fräschör. Den som får tag på det toppar med färsk thaibasilika, som bidrar med en liten lakritston till rätten.