Du behöver

Picklad rödlök

1 st rödlök
1 dl socker
0.5 dl ättiksprit 12 %
1 dl vatten

Salamichips

75 g salami skivad

Soppa

1 st liten gul lök
smör att steka i
500 g sparris
8 dl vatten
2 tärning grönsaksbuljong
1 dl crème fraîche
salt

Färskoströra

0.5 dl picklad rödlök avrunnen
100 g färskost av philadelphiatyp
1 dl crème fraîche
salt och peppar
chiliolja till servering

Gör så här

1

Picklad rödlök Skala och skär löken i ringar. Blanda socker, ättiksprit och vatten i en kastrull. Låt lagen koka upp. Lägg i rödlöken och låt den svalna i lagen.

2

Salamichips Sätt ugnen på 200 grader. Lägg salamin på en papprad plåt. Stek mitt i ugnen i 3–4 minuter, men inte för länge, då får de en bitter smak.

3

Soppa Hacka löken och fräs i smör i en gryta. Den ska bli mjuk och glansig. Skär sparrisen i bitar, kasta den nedersta grova delen. Tillsätt sparrisen till grytan och låt den fräsa med i smöret i någon minut.

4

Häll på vatten och buljongtärningar och låt soppan koka under lock i 10 minuter. Plocka upp några sparrisknoppar att använda till garnering. Kör soppan slät med en stavmixer eller i matberedare. Rör ner crème fraiche och låt soppan bli varm. Smaka av med salt.

5

Färskoströra Hacka rödlöken och blanda med färskost, crème fraiche, salt och peppar.

6

Servera soppan med sparrisknoppar, färskoströra, hela eller smulade salamichips, picklad lök och lite chiliolja.

7

Tips: Gör gärna den picklade rödlöken dagen innan.


Kommentar:
Den fina milda sparrissmaken kommer fram på bästa sätt i en krämig soppa.