Du behöver

Persiskt saffransris

1 st gul lök
3 msk rapsolja
1 pkt saffran
0.5 tsk malen gurkmeja
4 dl basmatiris
1 tsk salt

Linssås

0.5 st gul lök
rapsolja till stekning
0.5 dl röda linser
1 tsk paprikapulver
400 g krossade tomater
2 dl vatten
0.5 dl finhackad bladpersilja

Kycklingspett

500 g kycklingfiléer
0.5 st röd chilifrukt
0.5 pkt saffran
0.5 tsk malen gurkmeja
2 st vitlöksklyftor pressade
1.5 msk rapsolja
salt och peppar
sallad till servering

Gör så här

1

Saffransris Hacka den gula löken. Mjukfräs den i hälften av oljan i en kastrull med saffran och gurkmeja. Rör ner ris, salt och vatten enligt paketets mått. Koka under lock i 20 minuter. Ringla över resten av oljan.

2

Linssås Hacka löken och mjukfräs i olja. Tillsätt linser, paprikapulver, tomatkross och vatten. Koka tills linserna är mjuka, cirka 25 minuter. tillsätt persilja, smaka av med salt. 

3

Kycklingspett Skär kycklingen i bitar på längden. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda kyckling, chili, saffran, gurkmeja, vitlök och olja väl i en bunke. Trä upp kycklingen på spett och stek i olja tills de är genomstekta. Salta och peppra.

4

Servera spetten med ris, linssås och en sallad.


Kommentar:
Här får både kyckling och ris smak av saffran. En sås på röda linser och tomat passar bra till.