Du behöver

  • 500 g butternutpumpa
  • salt och svartpeppar
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 50 g svartkål eller grönkål
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3.5 dl korngryn ej matkorn
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • 25 g smör
  • 100 g parmesanost
  • olivolja till stekning

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader.  Klyv butternutpumpan. Skapa ur kärnorna, dela den i kvartar och skala den med potatisskalare. Skär bitarna i halvcentimetertjocka skivor. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja och salta och peppra. 

2

Rosta mitt i ugnen i 10 minuter. Skär sidfläsket i mindre bitar. Repa kålen. Lägg bladen i en bunke, ringla över lite olivolja. Krama bladen så att de täcks med olja. 

3

Ta ut pumpan ur ugnen. Vänd på bitarna och fördela fläsk och kålbitar runtomkring. Fortsätt rosta i ugnen i 10–15 minuter, tills allt har fått fin färg. 

4

Kornotto Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg hacket i en kastrull med olivolja. Sätt kastrullen på plattan och sätt på högsta värme, dra ner värmen till medel så snart det börjar fräsa och fräs under omrörning i fem minuter. Den här metoden är bra för att undvika att vitlöken blir bränd.

5

Tillsätt korngryn och vin, rör om och låt vinet koka in under någon minut. Tillsätt vatten och fond och låt koka upp. Vrid ner värmen och låt koka i 25 minuter. 

6

Ta kastrullen av värmen och rör ner smör och ost. Fortsätt röra tills de har smält. Toppa med pumpa, kål och sidfläsk och servera.


Kommentar:
Knaprigt sidfläsk, krispig kål och sötrostad pumpa är perfekta tillbehör till en vintrig, krämig kornotto. De små korngrynen har en nötig smak som gör sig bra med parmesanosten.