Du behöver

  • 5 msk ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 500 g lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 0.5 dl finhackad dill
  • 0.5 dl finhackad mynta
  • 50 g finhackade pinjenötter
  • olivolja att steka i

Libanesisk tomatsås

1 st liten gul lök
1 st vitlöksklyfta
olivolja att steka i
1 krm chiliflakes
400 g krossade tomater
0.5 st grönsaksbuljongtärningar
0.5 tsk socker
1 dl vatten
150 g gröna bönor
libabröd eller liknande till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt ströbrödet dra i 10 minuter. 

2

Rör ner lammfärs, salt, ägg, dill och mynta. Hacka pinjenötterna något och tillsätt dem till smeten. Forma 12–16 korvar av smeten. Stick i ett grillspett i varje.

3

Stek grillspetten i olivolja i en stekpanna. Efterstek dem i ugnen i 5–10 minuter.

4

Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Löken ska bli mjuk och glansig.

5

Tillsätt spiskummin, chiliflakes, krossade tomater och grönsaksbuljongtärning. Låt såsen småputtra i 15 minuter. Rör då och då.

6

Tillsätt socker och vatten. Skär bort ändarna på bönorna och dela dem en gång. Förväll bönorna i lättsaltat vatten i 5 minuter. Låt dem rinna av.

7

Rör ner bönorna i tomatsåsen. Servera lammfärsspetten med tomatsåsen och libabröd.

8

Tips: Couscous är också gott till.


Kommentar:
Dill och mynta passar bra ihop med lammfärs. Prova de här smarriga spetten med libanesisk tomatsås!