Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 200 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • 1 st palsternacka
  • 200 g savojkål
  • olivolja att steka i
  • 1.2 l vatten
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • salt

Servering

savojkål smörstekt
200 g färskrökt lax
olivolja

Gör så här

1

Skala och hacka löken. Skala rotfrukterna och dela dem i jämnstora bitar. Strimla savojkålen. 

2

Fräs löken i olivolja i en stor gryta. Den ska bli mjuk och glansig. Rör ner rotsaker, vatten och buljongtärning. Låt soppan koka under lock i cirka 20 minuter.

3

Rör ner savojkål, grädde och vitt vin. Låt soppan koka i ytterligare 5 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt. Om soppan är tjock, späd med mer vatten. Servera soppan med lite stekt savojkål och rökt lax. Ringa över en god olivolja.


Kommentar:
Prova savojkålen i en soppa med rotfrukter, grädde och vitt vin. Servera stekt savojkål och rökt lax till.