Du behöver

  • smör till formen
  • ströbröd till formen
  • 100 g smör
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 dl mjölk
  • 2 st röda äpplen
  • 1 dl lingon

Topping

50 g smör
2 dl havregryn
1 dl råsocker
1 tsk kanel malen
vaniljsås till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (cirka 24 centimeter i diameter).

3

Smält smöret. Vispa samman ägg och socker till en fluffig blandning. Rör ner mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker varvat med avsvalnat smält smör och mjölk. Rör blandningen slät. 

4

Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.

5

Häll kaksmeten i formen och lägg på äppelklyftorna i ett fint mönster. Fördela lingon över och ställ in kakan i mitten av ugnen. Grädda i 15–20 minuter tills kakan börjat sätta sig.

6

Smält smöret till toppingen och tillsätt havregryn, socker och kanel. Blanda och häll ut över kakan. Fortsätt att grädda kakan tills den fått fin färg och en provsticka kommer ut torr, cirka 20 minuter.

7

Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås.


Kommentar:
Kakan passar bra att variera med alla möjliga sorters bär och frukter. Päron och björnbär är en god kombination.