Du behöver

  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker (90 g)
  • 150 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 msk vatten kallt

Fyllning

300 g nötter t ex jordnötter, valnötter eller hasselnötter
3 dl strösocker (270 g)
0.5 dl ljus sirap
1 st apelsin det yttersta finrivna skalet
150 g smör
0.5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl (18 g)

Gör så här

1

Lägg mjöl, bakpulver, socker och smör i matberedare och kör till smulor. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila plastad i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

2

Kavla eller tryck ut degen i en papprad långpanna (30 x 40 centimeter). Låt degen gå upp 1 centimeter på kanten. Nagga och förgrädda i 10 minuter.

3

Fyllning Om nötterna är salta, gnugga bort det mesta av saltet med hushållspapper. Grovhacka nötterna. Blanda socker, sirap, apelsinskal, smör, vispgrädde och mjöl i en kastrull. Låt smälta på svag värme och rör till en jämn smet, det ska inte koka. Rör ned nötterna och bred ut såsen på mördegen.

4

Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter tills kolasmeten börjar få färg, vakta så att den inte bränns. Låt svalna helt.

5

Skär i rutor med vass kniv.