Du behöver

  • 0,33 st purjolök
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 st rotselleri en bit
  • 1 st fänkålshuvud litet (eller halvt)
  • 1 st röd chilifrukt
  • 50 – 75 g smör
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 3 st dill kvistar
  • 1 dl vitt vin torrt, oekat chardonnayvin
  • 1 dl räkspad från skal och upptining
  • 8 dl vatten
  • 1 kg räkskal skalen från 1 kg räkor

Gör så här

1

Sila av och spara eventuellt spad från nyskalade räkor. Kyl eller frys skal (och spad) separat om de ska vänta på fondkok.

2

Skala, dela och smörrosta purjo, rötter och fänkål på näst högsta värme med delad chili i stor gryta cirka 10 minuter. Ta upp.

3

Rosta räkskal, eventuellt hälften i sänder, på näst högsta värme med smör och tomatpuré, vänd om emellanåt. 

4

Lägg alla skal, grönsaker och örtkvistar i grytan. Slå på vin, räkspad om du har, samt vatten så att det precis täcker. Koka cirka 30 minuter under lock på knapp medelvärme.

5

Sila av och koka ner spadet utan lock på medelvärme till drygt halva volymen, 30–45 minuter, kolla nivån då och då. Koncentrerad fond kan spädas igen senare.

6

Fonden kan frysas, gärna i istärningsfack. Red av till räksoppa, sås eller stuvning. Smaksätt då med salt och (kajenn)peppar.
Eller smaksätt den klara fonden på asiatiskt vis. Se ruta för tips.