Du behöver

  • 800 g palsternacka
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk timjan torkad
  • salt efter smak
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • ruccola 2 nävar rucolablad
  • 1 dl persilja slätbladig, riven i bitar
  • 2 msk citron färskpressad citronsaft
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Ajvarsås

1,5 dl turkisk yoghurt
3 msk ajvar
salt efter smak

Tillbehör

1 st stekt kycklingfilé
4 prt matvete

Gör så här

1

Koka matvetet enligt förpackningens anvisning och låt svalna.

 

2

Sätt ugnen på 225 grader.

 

3

Tvätta palsternackorna noga och ansa dem (de behöver inte skalas). Skär i långsmala,
ungefär jämntjocka bitar. 

 

4

Vänd palsternacksbitarna i olja och lägg på papprad plåt. Strö över timjan, salta och rosta i ugnen i cirka15 minuter tills palsternackorna är genomstekta. Låt svalna något. 

5

Rosta pumpakärnorna i torr stekpanna några minuter. Passa noga så de inte bränns. Låt svalna.

6

Blanda palsternackan med matvete, rucola, och persilja. 

7

Rör ihop citronsaft, olja och salt och vänd ned dressingen i salladen. Strö över pumpakärnor.

 

 

 

 

 

 

 

8

Blanda turkisk yoghurt med ajvar, smaka av med salt. Servera salladen med stekt kyckling och sås.


Kommentar:
Rostad palsternacka ger en mild kryddighet till en sallad med matvete. Servera den som ensamrätt med en kall sås eller som här med stekt kycklingfilé till.