Du behöver
- 1 st gul lök Skalad, hackad.
- 2-3 msk rapsolja
- 450 g lammfärs
- 30 g tacokrydda 1/2 påse.
- 4-5 msk vatten
- 2 st grillad paprika på burk
- 1 st ägg Hårdkokt.
- 2 dl gröna pimientooliver avrunna.
- 100 g halloumiost Halvt paket.
- 1 dl crème fraîche
Till degen:
5 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen.
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
0,5 msk socker
75 g smör Kylskåpskallt, tärnat.
1 st ägg
2 dl mjölk
1 st ägg Uppvispat till pensling och garnering.
4 msk sesamfrön Till pensling och garnering
Till fyllningen
Gör så här
Fräs löken mjuk i oljan, cirka 3 minuter. Tillsätt färs och stek under omrörning tills den smular sig, cirka 5 minuter. Tillsätt tacokrydda och vatten och koka tills all vätska kokat in. Bred ut färsen att svalna på ett fat.
Hacka paprikan, skala och hacka ägget, skiva oliverna och riv osten grovt.
Blanda färs, paprika, ägg, oliver och halloumi. Blanda i crème fraîche och låt kallna i kylskåp medan du gör degen.
Mixa mjöl, bakpulver, salt och socker i en matberedare med kniven monterad. Mixa i smöret. Tillsätt ägget blandat med mjölken under maskinens gång. Kör till en smidig deg. Tillsätt lite mjöl om det behövs, men degen får inte bli för hård.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 8 bitar på mjölat bakbord, rulla till bollar och kavla ut till rundlar, 17 centimeter i diameter.
Lägg fyllning på halva rundeln, spara 2 centimeter kant runtom. Vik över andra halvan och pressa ihop kanterna. Vik upp kanten och nyp ihop. Lägg på papprad plåt och pensla med ägg. Strö över sesamfrö.
Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter.
Piroger passar fint som middag i sällskap med sallad, men också som utflyktsmat eller på buffén. Här serveras de med tomat- och gurksallad med jalapeño, skivad rödlök och salladsblad.