Du behöver

  • 2 dl farinsocker
  • 200 g smör rumsvarmt
  • 2 st ägg
  • 7 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 200 g mörk choklad hackad
  • 150 g tranbär torkade
  • 2 dl mörkt muscovadosocker

Gör så här

1

Vispa ihop sockersorter och smör med en elvisp till en kräm. 

2

Vispa i äggen och rör i havregrynen. 

3

Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en separat skål och arbeta sedan in det i smeten. Tillsätt choklad och tranbär. 

4

Sätt ugnen på 200 grader. 

5

Ta cirka 2 matskedar smet åt gången, rulla till bollar och platta ut på papprad plåt. 

6

Grädda i omgångar, en plåt i taget,  cirka 10-15 minuter beroende på storlek och tjocklek. Kakorna ska börja få färg i kanten, men inte för mycket färg. De ska vara lite sega inuti och frasiga utanpå. 

7

Låt svalna och förvara sedan i lufttät burk eller frys dem. 


Kommentar:
Tranbär och mörk choklad ger julig smak åt härligt segfrasiga havrekakor som får extra karaktär av mörkt muscovadosocker.