Du behöver
- 2 dl farinsocker
- 200 g smör rumsvarmt
- 2 st ägg
- 7 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk flingsalt
- 200 g mörk choklad hackad
- 150 g tranbär torkade
- 2 dl mörkt muscovadosocker
Gör så här
Vispa ihop sockersorter och smör med en elvisp till en kräm.
Vispa i äggen och rör i havregrynen.
Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en separat skål och arbeta sedan in det i smeten. Tillsätt choklad och tranbär.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta cirka 2 matskedar smet åt gången, rulla till bollar och platta ut på papprad plåt.
Grädda i omgångar, en plåt i taget, cirka 10-15 minuter beroende på storlek och tjocklek. Kakorna ska börja få färg i kanten, men inte för mycket färg. De ska vara lite sega inuti och frasiga utanpå.
Låt svalna och förvara sedan i lufttät burk eller frys dem.
Tranbär och mörk choklad ger julig smak åt härligt segfrasiga havrekakor som får extra karaktär av mörkt muscovadosocker.