Du behöver

  • 1 kg ishavsräkor medelstora och tinade
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l fiskbuljong (av fond eller tärning)
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1.5 msk tomatpuré
  • kajennpeppar ett par duttar

Till servering

6 st smördeg pinnar, köpta eller av färdig smördeg

Gör så här

1
Skala räkorna, det är skalen vi vill åt i första hand. Lättbryn skalen med smör och tomatpuré i rymlig kastrull, 5–8 minuter på näst högsta värme. Slå på buljongen, låt sjuda

2
under lock 15 minuter. Sila från skalen och häll tillbaks spadet i kastrullen och koka upp igen.

3
Vispa ut mjölet i lika mycket kallt vatten, vispa ner i sjudande räkspad. Låt småputtra under lock 5 minuter, tillsätt grädden och smaka av med kajenn.

4
Trä räkor på spett att servera till. (Spar ev överblivna räkor till nattmacka.) Servera gärna frasiga smördegspinnar bredvid.