Du behöver
- 2 kg revebensspjäll tjocka
- flingsalt och svartpeppar
- 10 st juläpplen små
- 1 msk råsocker
- 0.5 tsk malen ingefära
- marinad
- 1 dl japansk soja
- 1 dl farinsocker
- 0.5 dl honung
- 0.5 dl dijonsenap
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saft av
Gör så här
1
Rör ihop marinaden. Lägg spjällen i dubbla, rymliga plastpåsar och häll över marinaden. Knyt ihop väl och låt marinera över natten. Vänd gärna påsen några gånger.
2
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg spjällen i en rymlig ugnssäker form, häll på marinaden. Strö över flingsalt och peppra väl.
3
Skär av toppen på äpplena. Strö över lite salt, socker och ingefära, lägg tillbaka locket. Ställ i en ugnssäker form.
4
Ugnsbaka spjällen i mitten av ugnen i 60–75 minuter. Ställ in äpplena nedanför spjällen och baka dem mjuka i 20–30 minuter. Täck eventuellt spjällen med ugnsfolie mot slutet.
5
Låt svalna lite och skär sedan i tjocka skivor. Servera med äpplena.
Tips! Rödkål till revbensspjäll. Fräs finstrimlad, färsk rödkål i rapsolja i en panna. Häll på en skvätt rödvinsvinäger och lite vatten. Lägg i strimlade, torkade fikon. Salta och sockra lätt. Lägg på ett lock och låt puttra tills kålen är mjuk men ”tuggig”, cirka 10 minuter.