Du behöver

  • 2 kg revebensspjäll tjocka
  • flingsalt och svartpeppar
  • 10 st juläpplen små
  • 1 msk råsocker
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • marinad
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl farinsocker
  • 0.5 dl honung
  • 0.5 dl dijonsenap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saft av

Gör så här

1
Rör ihop marinaden. Lägg spjällen i dubbla, rymliga plastpåsar och häll över marinaden. Knyt ihop väl och låt marinera över natten. Vänd gärna påsen några gånger.

2
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg spjällen i en rymlig ugnssäker form, häll på marinaden. Strö över flingsalt och peppra väl.

3
Skär av toppen på äpplena. Strö över lite salt, socker och ingefära, lägg tillbaka locket. Ställ i en ugnssäker form.

4
Ugnsbaka spjällen i mitten av ugnen i 60–75 minuter. Ställ in äpplena nedanför spjällen och baka dem mjuka i 20–30 minuter. Täck eventuellt spjällen med ugnsfolie mot slutet.

5
Låt svalna lite och skär sedan i tjocka skivor. Servera med äpplena.


Kommentar:
Tips! Rödkål till revbensspjäll. Fräs finstrimlad, färsk rödkål i rapsolja i en panna. Häll på en skvätt rödvinsvinäger och lite vatten. Lägg i strimlade, torkade fikon. Salta och sockra lätt. Lägg på ett lock och låt puttra tills kålen är mjuk men ”tuggig”, cirka 10 minuter.