Du behöver

  • 75 g smör kallt
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl grahamsmjöl
  • 1 krm salt
  • 0.75 dl kesella lätt
  • 1.5 tsk kallt vatten eventuellt

Fyllning

500 g grönkål fryst, hackat, tinat
2 st ägg
1 st äggula
2 dl matlagningsgrädde
2 dl grevéost riven
1 tsk rosmarin färsk och finhackad
2 krm muskotnöt riven
1 tsk salt
vitpeppar nymalen

Till garnering

rödlök smörstekt

Gör så här

1
Mixa smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en matberedare (eller nyp ihop allt för hand i en bunke). Tillsätt kesella och vatten, arbeta ihop tills det precis bildar en boll.

2
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform, 24 centimeter i diameter, och ställ kallt i cirka 30

3
minuter. Grädda pajskalet i 10–12 minuter tills det har fått lite färg.

4
Krama ur grönkålen. Vispa ihop ägg, äggula och grädde lätt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.

5
Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Häll smeten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter tills fyllningen stelnat.

6
Låt svalna lite före servering. Garnera eventuellt med smörstekt rödlök.