Du behöver
- 0.5 l kallt vatten
- 0.25 st jäst (12,5 g)
- 13.5 dl vetemjöl special (800 g)
- 1 msk salt (20 g)
- 2 dl valnötskärnor (ca 100 g)
Gör så här
1
Häll vatten, jäst och mjöl i hushållsassistentens bunke med degblandare monterad och kör i tio minuter, tillsätt saltet och kör i ytterligare två minuter. Blanda i valnötterna, täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek i kyl över natten eller cirka 4 timmar i rumstemperatur.
2
Häll ut degen på mjölat bord och vik in alla kanter mot mitten, vänd på degen och forma med händerna till en rund, slät bulle (se bild). Lägg i väl mjölad jäskorg med runda sidan nedåt eller i en rund ugnsform klädd med bakplåtspapper, då med runda sidan uppåt. Låt jäsa under bakduk i cirka 2 timmar.
3
Värm ugnen i god tid till 250 grader. Sätt in och värm en oöm form i botten.
4
Vält försiktigt degen ur jäskorgen över på en papprad plåt och sätt in mitt i ugnen. Jästes brödet i form sätts formen in i ugnen. Häll ett par deciliter vatten i formen som står på botten av ugnen, då bildas ånga. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 45 minuter, är du osäker på om det är klart mät innertemperaturen med en termometer, det ska vara cirka 96 grader. Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.
Tid 1 timme 20 minuter + jästid