Du behöver

Dag ett

1 dl vetesurdegsgrund köpt
1.5 dl Ljummet vatten
vetemjöl special (150 g)

Dag två

0.5 l Ljummet vatten
0.25 st jäst (12,5 g)
13.5 dl vetemjöl special (800 g)
1 msk salt (20 g)

Gör så här

1
På kvällen Rör ihop vetesurdegsgrund, vatten och vetemjöl i en skål. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

2
På morgonen Blanda surdegen i skålen med vatten, jäst och vetemjöl i hushållsassistentens bunke med degblandare monterad, kör i tio minuter, tillsätt salt och kör ett par minuter till.

3
Lägg över degen i en oljad vid bunke eller en oljad stor plastburk med lock. Låt jäsa övertäckt med plastfolie eller lock i cirka två timmar. Efter halva tiden, dra och vik degen in mot mitten från alla sidor. Lättast går det med blöta eller oljade händer. Upprepa proceduren när en halvtimme återstår.

4
Värm ugnen i god tid till 250 grader. Sätt in och värm en oöm form i botten.

5
Vält ut den färdigjästa degen på mjölat bord. Den ska inte knådas alls, utan hanteras varsamt så att luftbubblorna bevaras.

6
Dela den i två lika stora delar och dra ut dem till avlånga rektanglar. Vik dem försiktigt på längden och lyft varsamt över till en papprad plåt. Sätt in i mitten av ugnen.

7
Häll ett par deciliter vatten i formen på botten av ugnen, då bildas ånga.

8
Grädda i cirka 30–35 minuter, är du osäker på om det är klart mät innertemperaturen med en termometer, det ska vara cirka 96 grader.

9
Låt svalna på galler utan bakduk.


Kommentar:
Tid 40 minuter + jästid