Du behöver

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 msk kycklingfond
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 gul lök
  • 350 g kycklingfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1 msk kycklingfond
  • smör och olja till stekning
  • Gurk- och äppeltsatsiki
  • 1/2 gurka
  • 1 äpple
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • salt, peppar
  • Till servering
  • Minitortilla, pita- eller tunnbröd
  • skivad tomat
  • gurkstavar

Gör så här

1
Lägg ströbröd, fond och grädde i en bunke. Rör om och låt svälla i cirka två minuter. Skala och riv löken fint på rivjärn, krama ur den lätt och tillsätt i ströbrödsblandningen.

2
Tillsätt kycklingfärs, salt och peppar. Blanda ihop till en jämn smet. Rulla till bollar, cirka 25 stycken, och rulla dem i vetemjöl. Skaka av dem lätt. Koka upp 1 1/2 liter vatten med fond i en vid kastrull. Sjud bollarna i cirka fyra minuter tills de är genomkokta. Ta upp dem och låt rinna av på hushållspapper. Hit går det bra att förbereda.

3
Stek bollarna i smör och olja i en panna på hög värme i en till två minuter tills de har fått fin färg. Servera i bröd med tillbehören.

4
Gurk- och äppeltsatsiki Riv gurka och äpple grovt på rivjärn. Krama ur väl och rör ihop med yoghurt. Smaka av med salt och peppar.